пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


87. Російсько-турецька війна:причини, хід та наслідки.

Причини війни

 Невирішеність східного питання, прагнення Росії повернути території і вплив на Сході, втрачені в результаті поразки в Кримській війні.

Прагнення російського суспільства і держави допомогти християнським, перш за все, православним народам Османської імперії в їх національно-визвольній боротьбі.

Хід військових дій.

 Балканський фронт. У квітні 1877 Росія оголосила війну Туреччині і її війська під командуванням брата царя - Миколи Миколайовича стали просуватися до Дунаю.

Передовий загін генерала 1.В. Гурко зайняв стратегічно важливий перевал Шипка, але був зупинений турками і з червня по грудень 1877 героїчно обороняв Шипку.

Загін генерала Н.П. Кріденера забарився зі своїм просуванням, що дозволило військам турецького командувача Осман-паші зосередитися в ряді фортець, які стали опорою турецької оборони.

Особливе значення мала фортеця Плевна. Правильно організована генералом Е.1. Тотлебеном блокада міста призвела в листопаді 1877 р. до падіння Плевни і капітуляції Осман-паші.

Звільнені сили, не чекаючи весни, були кинуті в наступ, і, завдяки вмінню Гурка та Скобелева, взяли Софію, Філіпполь та Адріанополь, увійшли в Сан-Стефано, що знаходився на підступах до Стамбула.

Кавказький фронт. На Кавказькому фронті російський корпус генерала М.Т. Лоріс-Мелікова в травні 1877 опанував сильними фортецями Баязет і Ардаган. Турки зробили контрнаступ. Після успішної оборони міста Баязета російські війська в листопаді 1877 р. перейшли в наступ і штурмом узяли фортецю Карс. Активні дії росіян у Закавказзі позбавили турецьке командування можливості перекинути війська на Балкани.

Розгром турецької армії, захоплення найбільших військових і політичних центрів на Балканах і в Закавказзі змусили султана запропонувати мир.

Підсумки військових дій.

Сан-Стефанський мирний договір, підписаний 19 лютого 1878 припускав, що:

- Росія на отримувала в Кавказі міста Карс, Ардаган, Баязет, Батум;

- Росії поверталися загублені в 1856 р. південь Бессарабії;

- Туреччина платила більшу контрибуцію;

- Створювалася велика словянська держава на Балканах - автономне князівство Болгарія з кордонами від Дунаю до Егейського моря;

- Сербія, Чорногорія та Румунія отримували територіальні прирощення і повну незалежність;

- Проводились реформи для покращення становища християн Османської імперії.

Берлінський конгрес 1878 р. і його рішення. Однак під тиском Англії, Австро-Угорщині, Німеччини і в результаті прорахунків російських дипломатів, в тому числі Горчакова, був здійснений перегляд підсумків війни, яка обмежила успіхи Росії. В результаті змови європейських держав:

- Росія повертала Баязет Туреччині;

- Болгарія ділилася на три частини: Північна Болгарія отримувала обмежену незалежність; Східна Румелія - автономію у складі Туреччини, Македонія залишалася частиною Туреччини;

- Сербія та Чорногорія отримували лише обмежену незалежність;

- Боснія і Герцеговина передавалися під управління Австро-Угорщини і незабаром були окуповані її військами;

- Англія увела війська на о. Кіпр, що належав Туреччині.


04.06.2017; 23:41
хиты: 136
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь