пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


78. Внутрішня політика російського самодержавства у 70-90- ті рр. ХІХ ст.

22 січня 1881 Лоріс-Меліков представив Олександру II доповідь, в якій підбив підсумки діяльності Верховної розпорядчої комісії та виклав проект "умиротворення" країни. Пропонувалося створення двох тимчасових підготовчих комісій (фінансової та адміністративної) з представників земств і призначених урядом чиновників для вироблення плану перетворення губернського управління, перегляду земського і городового положень, а також законоположень по окремих господарських і фінансових питань. Далі передбачалося залучити від 10 до 15 представників земського і міського управління до участі у розгляді цих законопроектів у Державній раді. Інакше кажучи, пропонувалися лише боязкі кроки по шляху залучення до законодавства виборних представників. Особлива нарада, скликане 5 лютого 1881 Олександром II, схвалило ці заходи. 17 лютого вони були затверджені царем, який призначив на 4 березня 1881 обговорення плану Лоріс-Мелікова про створення при Державній раді комісії виборних від земств з правом дорадчого голосу для розробки законопроектів, зазначених "найвищої волею" царя. Цей план дістав поточну назву "конституції Лоріс-Меликова". Обговорення проекту Лоріс-Мелікова відбулося вже при новому імператорі.

8 березня 1881 в Комітеті міністрів під головуванням Олександра III відбулося обговорення проекту Лоріс-Мелікова. На захист проекту висловилися, крім самого Лоріс-Мелікова, військовий міністр Д. А. Мілютін, міністр народної освіти А. А. Сабуров і міністр фінансів А. А. Абаза. З різкою критикою проекту виступив граф С. Г. Строганов, який заявив, що цей проект "веде прямо до конституції". Строганова підтримав Олександр 111. Побєдоносцев обрушився не тільки на представлений Лоріс-Меликова проект, а й взагалі на всі реформи 60-70-х років, особливо на селянську, земську і судову, назвавши земства і суди "небезпечними говорильнями".

14 серпня 1881 було видано розпорядження "Про заходи щодо охорони державного порядку і громадського спокою і приведення певних місцевостей імперії в стан посиленої охорони". Згідно з цим актом будь-яка місцевість могла бути оголошена па надзвичайний стан і кожен її житель підданий арешту, відданий військовому суду або засланий без суду на 5 років в будь-яке місце Російської імперії. Місцева адміністрація, згідно з розпорядженням, могла закривати навчальні заклади, торгові і промислові підприємства, припиняти діяльність земств і міських дум, закривати органи друку. Це розпорядження, видане як "тимчасове" на три роки, відновлювалося після закінчення кожного триріччя і діяло аж до 1917 рРазом з тим Ігнатьєв продовжував політику загравання з ліберальним суспільством. Він запросив експертів з "обізнаних" осіб для обговорення питання про викупних платежах селян. У листопада 1881 була заснована Особлива комісія для складання проекту перетворення місцевого управління під головуванням М. С. Коханова. Діяльність цієї "Кахановскойкомісії" в умовах реакції виявилася безплідною, і в 1885 р вона була скасована.27 травня 1882 Ігнатьєв представив проект скликання дорадчого Земського собору до коронації Олександра III в 1883 р Однак під тиском Побєдоносцева та Каткова проект був відкинутий, а сам Ігнатьєв 30 травня 1882 отримав відставку. Відставка Ігнатьєва знаменувала собою перехід самодержавства до прямої і неприкритої реакції.

У 80-ті - на початку 90-х років XIX ст. в області освіти і друку, місцевого управління, суду і в конфесійної політиці послідувавши ряд законодавчих актів, які I! дослідної та навчальної літературі прийнято називати "контрреформами", бо вони переслідували мету обмежити характер і дія реформ 1860-1870-х років. Однак внутрішня політика самодержавства за Олександра III не зводилася до проведення контрреформ. Одночасно приймався і ряд заходів, спрямованих на вирішення аграрно-селянського питання, зміцнення фінансів і розвиток економіки країни.


04.06.2017; 23:41
хиты: 122
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь