пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


29. Квітневе повстання в Болгарії, його причини. хід та значення

Друга половина XIX століття стала періодом активних громадських виступів болгарського народу за свою незалежність.

Восени 1875 році в румунському місті Гюргево був сформований новий комітет болгарських революціонерів. На засіданні комітету було прийнято рішення про початок масштабного болгарського повстання 1 травня 1876 р. Країну вирішено було поділити на чотири революційних округи -Тирновський, Сливенський, Врачанський і Пловдівський. У кожен округ поcилался головний організатор повстання, що отримав назву апостол. 14 квітня 1876 р апостоли Пловдівського зібралися на загальні збори в містечку Обориште, на якому уточнили питання, пов'язані з координацією дій в окрузі.

Прискорене непередбаченими обставинами (на зборах проник зрадник, що видав плани і терміни майбутнього виступу турецькій владі), повстання почалося раніше наміченого терміну - 20 квітня 1876 р В цей день влада зробила спробу заарештувати керівників повстання в м Копрівштіце. Повстанці зробили відсіч турецьким властям і розіслали листи в інші населені пункти Болгарії із закликом піднятися на повстання. 22 квітня в Панагюріште урочисто освятили прапор повстанців. Повстання охоплювало все нові і нові райони. На його придушення були кинуті турецькі війська(регулярна армія). 26 квітня під ударами карателів упало місто Клісури, а 30 квітня - центр повстання - Панагюріште. На початку травня турки захопили Копвріштіцу і почали наступ на селище Батак.

Завершальним акордом повстання стало формування загону Христо Ботева. 17 травня 1876 р бл. 200 повстанців на чолі з Христо. Але 20 травня вони були розгромлені переважаючими турецькими силами. У бою загинув і ватажок загону Христо Ботев. У червні 1876 р повстання проти османського режиму було придушене силами карателів.

Причини поразки повсталих - очевидні: османської армії з її сучасним озброєнням протистояли майже беззбройні мирні жителі. Однак на захист болгарського народу встало громадська думка цивілізованого світу, здригнувшись від жахливих злодіянь турецької влади, що знищила при придушенні повстання понад 30 тисяч мирних жителів. Громадськість всіх слов'янських країн відгукнулася на болгарські події.


04.06.2017; 23:41
хиты: 123
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь