пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


15.Селянське питання сер. ХІХ ст. в офіційній радянській історіографії

Зауважимо, що на цьому етапі, позитивна динаміка в розвитку історіографії простежується у створенні низки вагомих досліджень з історіографії окремих реформ другої половини XIX початку XX століття. Насамперед, радянські історики С.М. Каштанов та М.С. Волін[14], заглиблюючись в проблему, висвітлили вплив селянської реформи на розвиток джерелознавчої думки в Росії, та проаналізували рівень її висвітлення в пресі і публіцистиці. В окремих дисертаційних дослідженнях 1960-их-1970-их років науковці стисло охарактеризували історіографію особливостей перебігу селянської реформи 1866 року на території Європейської Півночі, селянської реформи 1861 року на Алтаї і в Мордовії, в Калузькій, Симбірській[15], губерніях та ін. Попри притаманне радянським історикам негативне ставлення до провладних структур Російської імперії, висвітлюючи історіографію підготовки селянської реформи 1861 р. у дворянських комітетах та урядових установах (Мамулова) Л.Г. Захарова[16] об'єктивно вказала на те, що царський уряд не підтримав погляди дворян та поміщиків у питанні звільнення селян без землі. Необхідно зауважити, що узагальнюючих праць з історіографії селянських реформ 1863 й 1866 років радянські науковці не створили, не висвітлили й історіографію участі окремих персоналій в розробці та впровадженні селянських реформ.

У дисертаційних працях, радянські вчені висвітлили історію ополчення, переозброєння сухопутних сил та воєнно-морського флоту на початку 1860-их pp. й водночас, стисло виклали історіографію цих проблем[17]. Історіографію окремих етапів реформ воєнно-морського флоту висвітлив О.П. Шевирєв[18]. Необхідно підкреслити, що праці з історіографії воєнних реформ другої половини XIX початку XX ст. радянської доби є менш заідеологізованими, оскільки стосувалися конкретних фахових питань в які мало вписувалися тези вождів.

На цьому етапі історіографія судових реформ представлена публікацією Н.М. Корнєвої[19]. Дослідниця зробила висновки про прогресивність судових перетворень другої половини XIX ст. у Російській імперії. Такі оцінки реформ стали можливими лише в 1980-их роках. 


04.06.2017; 23:41
хиты: 117
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь