пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


14.Соціально-економічний розвиток чеських земель в 50-60-х рр. ХІХ ст.

1850 -1870-е роки ХІХ ст. - пік формування чеського буржуазного суспільства. У цей час в чеських землях внаслідок інтенсивної модернізації усіх напрямів життя, впливузавершавшегося промислового перевороту, швидкої урбанізації відбулися суттєві зміни у соціальній структурі населення: помітно зміцнила становище чеська національна, зокрема і сільська буржуазія, зросла чисельність промислового й сільськогосподарського пролетаріату. Нові класи і соціальні верстви прагнули зміцнити свої позиції системі політичних сил є чеських земель, монархії.

Тривав зростання чисельності населення Чехії, Моравії і Сілезії. Високий рівень приросту (щороку від 50 до 80 тис.) загалом, але він відбувався нерівномірно, залежно від процесу індустріалізації окремих галузей, спостерігався остаточно в XIX ст.Сохранялась національна неоднорідність населення. У землях Чеської корони, кордону яких немає збігалися з ареалом проживання чеської народності, поруч із чеським етносом перебували групи австрійських німців, поляків євреями. Так, за переписом 1857 р. у Чехіїнемецкоязичное населення становило більш 36 %, в Моравії - понад 25 відсотків %, а Сілезії - 50 %. У чеських землях налічувалося цей час 470 міст. Інтенсивне зростання міського населення була пов'язані з процесом формування центрів промислових областей. Вони виглядали 3 групи: по-перше, центри промислового виробництва, такі як Прага, Брно, Острава,Кладно,Либерец,Пльзень; по-друге, центри зі що склалисяторгово-ремесленними традиціями, як, наприклад,ЧескеБудейовице,Иглов,Оломоуц; по-третє, центри,сохранявшиеремесленно-купеческий характер, серед них булиИндржихувГрадец,Пелгржимув та інших.

У 50- роки майже половину населення чеських земель зайняв сільському господарстві. На його розвитку характерні концентрація великого землеволодіння, бо величезні латифундії, які становлять 0,3 % від усіх господарств, займали майже 40 % земель та швидке перетворення виндустриально-аграрние. Спеціалізація провадження з орієнтацією на обробіток цукрових буряків, технічних культур, запровадження монопольного сівозміни, широке застосовувати машини, створення цілу мережу малих селянських підприємств на переробку сільськогосподарської продукції, активне включення землевласників в підприємництво забезпечили інтенсифікацію аграрного сектора чеської економіки.

Власники ділянок в $ 20 - 50 га, у яких зосереджена понад половина посівних площ, широко використовували найманої праці і які робили продукти ринку, виглядали середню сільську буржуазію. Йшов інтенсивне розкладання груписедлаческих господарств у 10 - 20 га, малисреднекрестьянский характер, традиційно займалися організацією кустарних промислів. Половина сільського населення володіла ділянками один - 5 га, а й через боргів така власність найчастіше була ілюзорною, і змушені були шукати додаткові джерела засобів існування або у місті, або на підприємствах із переробки сільськогосподарської продукції.

Модернізація сільськогосподарського виробництва, розширення оранки, підвищення врожайності, з одного боку, обезземелення та розор селян, скорочення сільських промислів, з іншого, вели до того що, що надлишкова робоча сила з чеських сіл спрямовувалася до міст, інші землі монархії Габсбургів, зарубіжних країн.

У 50 - 60-ті роки в XIX ст. закріпилося провідне становище чеських в економіці монархії, які, поруч із частиною австрійських спадкових провінцій, охопив індустріальний бум. Ліквідація митного кордону з Угорщиною (1850 р.) призводила до значного збільшення обсягу ринку з відповідними засобами комунікації - зв'язку й транспорту, відкривала багаті сировиною території. Скасування чи значно знизився рівень багатьох мит, укладання торгової договору з Пруссією надавали широкі змогу капіталістичного підприємництва. Сталий розвиток машинобудування, перетворення промисловості Чехії з мануфактурної в машинну, інтенсивне залізничне будівництво, активне використання наукових відкриттів, технічних можливостей промислової революції (коксування, печі Мартена і Томаса тощо.), і навіть нових форм господарювання (поширення акціонерних компаній, до 1873 р. їх було близько, тобто. половина всіх існували авст-рійської частини монархії) свідчили про швидкої індустріалізації чеських земель.

>Убистрение процесу акумуляції капіталів в чеських землях підтримувало інтерес австро-німецької буржуазії,вкладивавшей фінанси до сфери виробництва, кредитування, до цього регіону. Натомість, чеська буржуазія в 1869 р. створилаЖивностенский (>Ремесленний) банк,ориентировавшийся на національний капітал. Разом про те вона організувала широку мережу ощадних кас на збирання та накопичення грошових фінансових коштів дрібних чеських вкладників.

Після запровадження Празі військового становищарадикально-демократическое протягом виявилося розгромлено. Лідери національної партії змушені були відмовитися від політичних змагань. 


04.06.2017; 23:41
хиты: 100
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь