пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


2.Політика Росії, Німеччини і Австрії в польських землях в другій половині ХІХ ст.

Після поразки повстання 1863-1864 рр. в Королівстві Польському посилилися політичні репресії і національне гноблення. Учасників повстання засуджували до страти або на заслання. З території Королівства, Литви, Білорусі та України до Сибіру вислали близько 40 тис. повстанців і тих, хто їх підтримував. Царська влада конфіскувала понад 1600 маєтків у Королівстві і 1800 поза його межами, їх передали росіянам, які відзначились у придушенні повстання.

Царський режим ліквідував рештки адміністративної і національної автономії Королівства Польського, навіть змінивши його назву на "Привіслянський край", а замість намісництва запровадив генерал-губернаторство. З кінця 60-х років у всіх середніх і вищих навчальних закладах викладали тільки російською мовою. Варшавська Головна школа перетворилася на російський університет.

У 80-х роках викладання російською мовою ввели і в початкових школах. Після поразки повстання 1863-1864 рр. тривало онімечення польських територій, які належали Пруссії. Прусський уряд намагався остаточно асимілювати землі, де проживали поляки, особливо Велику Польщу і Помор'я. У 1867 р. Познанське Велике князівство і Помор'я ввійшли до Північна-Німецького союзу, а пізніше до Німецької імперії без жодних ознак автономії. У 1872-1874 рр. з'явилася низка розпоряджень, які фактично забороняли викладання в школах польською мовою. Виняток становили тільки молодші класи початкових шкіл і уроки Закону Божого. Але в ході проведення О. Бісмарком кампанії "культуркампфу" (боротьби за культуру) і наступу на поляків під приводом "гонінь на католиків", заборонили й викладання релігії польською мовою, а польське духовенство позбавили права нагляду за школами. Законом 1885 р. із західних земель виганялися всі поляки, які не мали німецького підданства. Влада заохочувала до бойкоту польських товарів. У 1886 р. було створено Колонізаційну комісію з капіталом у 100 млн. марок для придбання польських земель і заселення їх німецькими колоністами.

Іншим чином склалася ситуація на польських землях, що належали Австрії.

В останній третині XIX- на початку XX ст. в Королівстві Польському прискореними темпами розвивалася промисловість. Найрозвиненішою економічно в цей період залишалася Верхня Сілезія, яка належала Пруссії.


04.06.2017; 23:41
хиты: 122
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь