пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


24. Міжконфесійна боротьба в першій половині XVII ст. Відновлення православної ієрархії в Україні у 20-х роках.

На початку XVII ст. в Україні вже не було жодного православного єпископа, хоча більшість населення дотримувалася православної віри.  Розгорнулася міжконфесійна боротьба, яка загострилася після того, коли на захист православної церкви піднялося козацтво. Саме на козаків покладалася церква у своїх подальших діях проти унії та католицизму. Становище церков Католицька церква: 1. Перехід українських земель під владу Польщі внаслідок Люблінської унії 1569 р. призвів до зростання впливу католицизму і посилив протистояння між католицькою І православною церквами.

2. Після Берестейської унії 1596 р. католицька церква зберегла панівне становище в державі. 3. Унія 'сприяла покатоличенню української шляхти під час навчання у католицьких школах, колегіумах. 4. Українська шляхта, магнати почали переходити в католицьку віру.

Православна церква: 1. Після Берестейської унії 1596 р. православну церкву в Україні було офіційно заборонено її прихильники почали зазнавати утисків з боку польської влади. 2. Підписання Берестейської унії призвело до розколу православ'я. Православні виступали як проти католиків, так і про уніатів. 3. Більшість православних храмів і монастирів стали уніатськими. 4. Посилився розкол національної єдності українців.

Відновлення православної ієрархії 1620 р. За допомоги Петра Сагайдачного в Києві було поновлено православну ієрархію. Єрусалимський патріарх Феофан, який проїжджав через Київ, повертаючись із Москви, висвятив шістьох православних єпископів і митрополита, яким став Йов Борецький. Так було відновлено Київську митрополію і всю православну ієрархію в Україні.

 


07.02.2017; 00:11
хиты: 130
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь