пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


10.Наростання козацько-селянського руху в першій чверті XVII ст.

Заходи уряду Речі Посполитої, спрямовані на придушення українського національного руху, а також шляхетські кари і знущання не зупиняли визвольної боротьби, а, навпаки, розпалювали її. Особливо загострилося становище в Україні у середині 1620-х pp., після повернення з Хотинської війни 40-тисячного козацького війська. Переможці Хотина не бажали розлучатися зі зброєю і ставати покірними панськими кріпаками. По всій Україні ходили повстанські загони.

Найбільшого розмаху досягло повстання козаків і селян у 1625 р. під проводом гетьмана запорозьких козаків Марка Жмайла. Їхній виступ став відповіддю на жорстокий каральний похід проти селянських рухів 30-тисячної армії коронного гетьмана Станіслава Конецьпольського. Біля Канева козацька залога (охорона замку) вступила у суперечку з урядовими військами. Незабаром сюди прибули і основні сили запорожців з артилерією під командуванням М. Жмайла. Об'єднане козацько-селянське військо (20 тис. чол.) вступило у протиборство з переважаючими урядовими військами. Повстанці чинили впертий опір, послаблюючи сили ворога. Але під натиском регулярної армії все ж відступили до озера Куруківського, що неподалік Кременчука. Зав'язалася жорстока сутичка, в якій жодній із сторін не вдалося досягти рішучої перемоги, що змусило супротивників підписати 26 жовтня 1625 р. мирну угоду.

Куруківську угоду підписано після того, як старшина скинула з гетьманства непримиренного ворога Польщі М. Жмайла і обрала гетьманом Михайла Дорошенка, який займав угодовські позиції щодо королівського уряду.

 


07.02.2017; 00:11
хиты: 137
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь