пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Принципи складання психологічної характеристики учня або студента.

Цілі даного завдання наступні:1. Оволодіння навичками орієнтування в особистісних якостях учня, їхньої психологічної інтерпретації з наступними педагогічними висновками.2. Формування вмінь застосування основних методів психолого-педагогічного вивчення учня (організація, проведення, фіксація й обробка результатів) і складання письмової психологічної характеристики Студенту-практиканту рекомендується організувати свою роботу в три етапи:1. Відновити науково-теоретичні знання по курсам "Загальна психологія", "Психодіагностика", "Вікова й педагогічна психологія".2. Вибрати об'єкт вивчення (конкретного учня) і організувати збір фактичних даних у відповідності до поданої вище схеми.3. Осмислити, узагальнити й викласти зібраний матеріал. Ці етапи взаємозалежні й у ході роботи можуть переплітатися один з одним, хоча самі по собі вони специфічні й вимагають дотримання відповідних вимог. При вивченні особистості учня важливо пам'ятати, що дитина – специфічний суб'єкт цілісної системи навчально-виховної діяльності. Психіка дитини перебуває у процесі становлення й розвитку, тому при її вивченні варто керуватися певними принципами. Будь-яке дослідження повинне допомогти розвитку школяра, а не гальмувати його. Потрібно вірити в майбутнє дитини. Діагноз припускає не тільки встановлення наявного рівня розвитку, але й виявлення його резервів.

Принцип об'єктивності й науковості припускає, що психічний розвиток повинен бути розкритий в його власних закономірностях, і пояснений в поняттях вікової психології. Принцип комплексності, системності й систематичності передбачає, що вивчення учня проводиться послідовно. При цьому досліджуються не окремо взяті параметри, а простежуються всі сторони розвитку, щоб не тільки контролювати, але й прогнозувати його хід, ставити педагогічні завдання. Принцип детермінізму означає, що всяке психічне явище взаємозалежне з іншими, що воно опосередковане цілим комплексом причин. Важливо зрозуміти причинно-наслідкові зв'язки в становленні тих або інших психічних особливостей. Принцип розвитку психіки свідомості й діяльності має на увазі, що всі психічні особливості дитини перебувають у становленні й основними умовами їхнього розвитку є та або інша діяльність. При цьому діяльність – не тільки одна з умов розвитку психіки, але й один зі шляхів її вивчення.

Принцип єдності свідомості й діяльності означає взаємозв'язок і взаємовплив свідомості й діяльності. Свідомість керує діяльністю, але в діяльності воно й формується. Вивчати свідомість можна опосередковано через діяльність дитини.

Принцип індивідуального й особистісного підходуозначає, що загальні закони психічного розвитку проявляються в кожної дитини своєрідно й неповторно.

При написанні психолого-педагогічної характеристики учня варто звернути увагу на наступні моменти:

1. Розкриваючи ту або іншу особливість особистості учня, варто давати можливо більше повний її опис, використовуючи для цього найбільш характерні факти поведінки та дані психодіагностичного дослідження. Наявність фактичного матеріалу й аргументація психологічних висновків – обов'язкова умова характеристики.

2. Глибина характеристики буде визначатися ступенем розкриття справжніх психологічних причин прояву відповідних особистісних якостей учня і засобів педагогічного впливу, що рекомендуються, з урахуванням цих причин.

3. Характеристика пишеться на окремих аркушах, у заголовку вказується на кого вона складена. Відзначається, також, протягом якого часу проводилося вивчення учня і за допомогою яких методів. Готова характеристика повинна бути завірена класним керівником.


30.01.2017; 20:29
хиты: 138
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь