пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Психологічні основи індивідуалізації та диференціації навчання.

Індивідуалізація навчання означає реалізацію принципу індивідуального підходу. Звичайне навчання передбачає клас, що складається з учнів з різним рівнем розвитку, різною підготовкою. Вчитель орієнтується на “середнього учня” з середнім розвитком, середньою успішністю. Тому “сильні учні” стримуються в розвитку, а “слабкі завжди не встигають”. Слід орієнтуватись не на “середнього учня”, а на всіх і кожного. Легше поєднувати з цією метою фронтальну роботу з класом і індивідуальну роботу з окремими учнями. Особливо потребують інд. підходу учні з пониженою успішністю, щоб попередити їх перехід до хронічно відстаючих. навчання слід будувати, виходячи з особливостей їх психіки – сповільненого темпу формування понять, знань. Для таких учнів є оптимальним навчання в сповільненому темпі, з більш широкою наочністю, більшою кількістю вправ, з поступовим підвищенням рівня складності задач. Велику увагу слід приділяти мотиваційній стороні навчання.

В порядку індивідуальної роботи “сильні учні” вивчають додаткову літературу, виконують спец. завдання і додаткові вправи. Отже, методи навчання повинні бути різними, варіювати в залежності від інд. особливостей учня.

Під диференціацією розуміють врахування індивідуальних здібностей учнів на основі будь-яких особливостей для окремого навчання. Диференціація може бути за віковою, релігійною, економічною, національною та ін. ознаками.

Розрізняють 3 підходи до диференціації:

1)    за структурою системи освіти;

2)    за змістом навчання (профільно-масові, індивідуально-спеціельні);

3)    за характером диференціації навчального процесу (внутрішню і зовнішню);

Внутрішня – різне навчання дітей в досить великій групі учнів за випадковими ознаками;

Зовнішня – створення на основі певних принципів (інтересів, здібностей) відносно стабільних груп, в яких зміст освіти і навчання і вимоги, що ставляться до учнів розрізняються.

При організації диференціації бажано дотримуватись 3-х рівнів труднощів:

-    курс обов`язкової орієнтоції (загальний курс);

-    курс прикладний (базовий);

-    курс поглибленого рівня (творчий).

Головне завдання диференціації: необхідний розвиток творчих здібностей учнів з різними пізнавальними можливостями.

 


30.01.2017; 20:29
хиты: 118
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь