пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Зв’язок педагогічної психології з іншими науками

До основних розділів педагогічної психології відносяться:

1. Психологія учіння. Вивчаються поняття, структура учіння, основ характеристики учіння, психологічні закономірності засвоєння знань; психологічні закономірності пізнавальних процесів засвоєння знань у школі.

2. Психологія навчання. Вивчаються психологічна сутність процесів навчання як процесу організації, стимуляції та управління учбовою діяльністю; психологічні закономірності управління процесами формування знань, вмінь і навичок.

3. Психологія виховання. Вивчаються психологічні засади виховного процесу; зокрема питання формування моральної сфери особистості; психологічне обґрунтування системи виховання особистості.

4. Психологія педагогічної діяльності; особистість вчителя. Вивчаються психологічна структура педагогічної діяльності; загальні та спеціальні педагогічні здібності особистості; умови і принципи педагогічного спілкування вчителя з учнем; особливості індивідуального стилю педагогічної діяльності вчителя; індивідуальний підхід до особистості учнів; психологія конфліктів між учнями, між учнем і вчителем та шляхи їх попередження.

Педагогічна психологія тісно пов’язана з загальною, віковою, соціальною психологією та з педагогікою. Педагогічна психологія тісно пов’язана з віковою психологією, що вивчає вікову динаміку особистісного та психічного розвитку дитини в онтогенезі, а об’єктом навчання і виховання в педагогічній психології виступає дитина. Педагогічна психологія розвивається у тісному зв’язку з загальною психологією, що досліджує структуру психічної діяльності, основні форми її прояву, розвитку та перебігу, вивчає становлення різноманітних особистісних якостей особистості.

Педагогічна психологія тісно пов’язана з філософією, соціологією, педагогі­кою, фізіопогією, лінгвістикою, культурологією, антропологією та іншими науками. Цей зв’язок зумовлений, по-перше, тим, що педагогічна психологія є конкретною галуззю психологічного знання, по-друге - специфікою педагогіч­ного процесу, який за метою та змістом є процесом передавання соціокультурного досвіду, що акумулює у знаковій і мовній формах досягнення людської цивілізації.

Крім того, педагогічна психологія грунтується на психологічному знанні, зокрема, про психічний розвиток, його рушійні сили, індивідуальні, статеві та вікові особливості людини. Унаслідок цього вона пов’язана з такими психоло­гічними галузями, як соціальна, диференційна психологія та ін. Проте, як за­значалося, педагогічна психологія пов'язана насамперед з віковою: перша вивчає умови і фактори формування психічних новоутворень під впливом осві­ти, навчання й виховання, друга - вікову динаміку та індивідуальний розви­ток психічних процесів та психічних властивостей особистості, що розвива­ється. При цьому обидві ці галузі психології грунтуються на знанні загальної психології, яка досліджує “закономірності розвитку і проявів психічних явищ та їх, механізми”.

 


30.01.2017; 20:29
хиты: 182
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь