пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Соціально-економічне і політичне становище Росії в кінці 17с. передумови реформ Петра1

Країна стояла напередодні великих перетворень. Які ж були передумови петровських реформ?

Росія була відсталою країною. Ця відсталість являла собою серйозну небезпеку обману незалежності російського народа.

Промисловість за своєю структурою була кріпосницькій, а, по обсягу продукції значно поступалася промисловості західноєвропейських стран.

Російське військо у своїй частини складався з відсталого дворянського ополчення і стрільців, погано збройних і навчених. Складний і неповороткий наказовій державний апарат, на чолі якого стояла боярська аристократія, не відповідав потребам страны.

Відставала Русь й області духовної культури. У народні маси просвітництво майже проникало, і навіть у правлячих колах було чимало неосвічених взагалі неписьменних людей.Росія XVII століття самим ходом історичного поступу було поставлено перед необхідністю корінних реформ, бо тільки у такий спосіб могла забезпечити своє достойне місце серед країн Заходу і Востока.

Слід зазначити, що до цього часу історії нашої країни вже відбулися значні зрушення у її развитии.

Виникли перші промислові підприємства мануфактурного типу, росли кустарні промисли, ремесла, розвивалася торгівля сільгосппродуктами. Постійно зростала суспільне становище і географічне розподіл праці - основа сформованого і що розвивається всеросійського ринку. Місто відокремлювався від села. Виділялися промислові і хліборобські райони. Розвивалася внутрішня й зовнішня торговля.

У другій половині XVII століття починає змінюватися характер державних устроїв на Русі, дедалі більше оформляється абсолютизм.

Отримали розвиток російська культура та: математика і механіка, фізика й хімія, географія і ботаніка, астрономія і " рудознатство " . Казаки-землепроходцы відкрили низку інших в Сибири.

Бєлінський мав рацію, говорячи справи й людях допетрівською Росії: " Боже мій, які епохи, які особи! Та їх став би кільком Шекспирам і Вальтерам Скоттам! "

XVII століття було часом, коли Росія встановила постійне спілкування з Західної Європою, зав'язала із нею тісніші торгові й дипломатичні зв'язку, використовувала її техніку й науку, сприймала її культури і просвітництво. Навчаючись та запозичаючи, Росія розвивалася самостійно, брала тільки те, було їй потрібно, і тільки тоді ми, коли це були необхідно. Це був накопичення сил російського народу, яка дала можливість здійснити підготовлені самим ходом історичного поступу Росії грандіозні реформи Петра.

Реформи Петра було підготовлено усього попереднього історій народу, " були потрібні народом " . Вже до Петра написана було досить цілісна перетворювальна програма, багато в чому совпадавшая з реформами Петра, в іншому яка йшла навіть далі їх. Підготовлялося перетворення взагалі, яке за мирного ході справ могло рассрочиться до цілого ряду поколінь. Реформа, як вона виконана Петром, була його особистою справою, справою нечувано насильницьким і, проте, мимовільним необхідним. Зовнішні небезпеки держави випереджали природний зростання народу, закосневшего свого розвитку. Оновлення Росії не міг надавати поступової тихою роботі часу, не подталкиваемой насильственно.

Реформи торкнулися всіх сторін життя російського держави й російського народу, але до основною з них слід віднести такі реформи: військову, органів влади й управління, станового устрою російського суспільства, податную, церковну, соціальній та галузі культури та быта.

Слід зазначити, що його двигуном петровських реформ стала война.

 


30.01.2017; 01:36
хиты: 187
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь