пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Боротьба Чорногорії проти Туреччини за утворення самостійної держави 17-18ст.

Чорногорія в кінці XVII - початку XIX ст. юридично представляла собою складову частину Османської імперії, але фактично вже з кінця XVII ст. була самоврядною областю. Її васальні відносини з Портою зводилися лише до сплати данини, яка, втім, надходила досить нерегулярно. Невелике гірське безплідне простір з населенням близько 80 тис. чоловік при повній відсутності міст і чітко визначених кордонів - такою була Чорногорія на початку XIX ст. Центром її був Цетінський монастир, навколо якого було розкидано кілька будинків чорногорських старійшин.

На чолі Чорногорії в кінці XVIII і в першій половині XIX ст. стояли духовні особи - чорногорські митрополити, а з 1851 р. світські правителі - князі. Причина напівтеократичного характеру державної влади Чорногорії в першій половині XIX ст. була не тільки в тій особливій об'єднуючої ролі, яку традиційно відігравала православна церква для розрізнених чорногорських племен, а й у характері чорногорсько-російських відносин. Згідно з умовами Кючук-Кайнарджийського миру Росія була покровителькою одновірців в Османській Туреччині. Приймаючи у себе чорногорського митрополита, надаючи матеріальну допомогу чорногорському населенню, російський уряд зовні дотримувався принципу невтручання у внутрішні справи Порти, пояснюючи свої дії лише допомогою православним.

Основними завданнями чорногорських правителів в XIX в. у внутрішньому житті Чорногорії були:

подолання роз'єднаності і ворожнечі чорногорських племен;

централізація влади, організація державного апарату управління та безумовне підпорядкування племінних старійшин правителю;

ліквідація пережитків родопатріархального укладу життя, таких як кровна помста, самосуд, інші прояви звичаєвого права;

формування загонів регулярної армії.

Національні завдання Чорногорії вимагали консолідації всіх сил, а країна постійно перебувала в міжусобних чварах. Чорногорські племена (негушн, Піпер, васоевічі, купа, белопавлівічі та ін) традиційно ворогували між собою. Задачу припинення племінної ворожнечі вирішували правителі Чорногорією в першій половині XIX ст. духовні владики, митрополити з племені негушей Петро І Негош (1782-1830) і Петро II Негош (1830-1851).

Під час правління Петра I Негоша був прийнятий "Законник» (1798), що регулює майнові відносини, сформовано уряд і створений прообраз державного апарату - Народна канцелярія. На підставі статей «законника» митрополит і його уряд, долаючи опір племінних старійшин, намагалися вирішувати цивільні і кримінальні справи, організувати збір податків для підтримки центральної влади. Петро I продовжував удосконалювати «Законник», вносив в нього нові статті, щоб реформувати і систему управління краєм.

Чорногорський владика Петро II Негош за своє недовге 37-річне життя встиг проявити себе як неабиякий політичний діяч, майстерний дипломат, хоробрий воєначальник і талановитий поет. Він не тільки зміцнив авторитет Чорногорії, а й провів цілий ряд важливих перетворень всередині країни. До їх числа відноситься створення вищого адміністративного і судового органу країни - Урядової ради - замість скасованого уряду, формування основи регулярної армії - гвардії, удосконалення системи податків. Петро II зумів домогтися уточнення чорногорсько-герцеговинських і чорногорсько-австрійських кордонів. Відносини з Росією не завжди були рівними. Ініціативи чорногорського владики викликали невдоволення уряду Миколи I, але грошові субсидії Чорногорія отримувала регулярно, і вони були головною і фактично єдиною дохідною статтею державного бюджету. Петро II був прихильником південнослов'янського об'єднання, підтримував сербську програму «Нарис» і схилявся до об'єднання Сербії і Чорногорії під скіпетром сербської династії. Головним політичним завданням для нього було придбання Чорногорією незалежності.

 


30.01.2017; 01:36
хиты: 124
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь