пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Вічний мир Росії з Річчю Посполитою та його наслідки для долі українського і білоруського народів

Вічний - Мирний договір про розділ Гетьманщини, укладений між Царством Російським і Річчю Посполитою в Москві 6 травня 1686. Текст договору складався з преамбули та 33 статей.

 Перемир'я завершило російсько-польську війну, що тривала з 1654 року на території сучасних України та Білорусії.

 Договір підтверджував постанови Андрусівського перемир'я 1667 року, крім такого: Київ уже назавжди визнавався приналежним Царству Російському з виплатою 146 000 рублів компенсації Речі Посполитої, яка також відмовлялася від спільного протекторату над Запорізькою Січчю.

 З боку Речі Посполитої договір підписав воєвода познанський, дипломат Кшиштоф Гжімултовскій, з російської - канцлер і начальник Посольського наказу князь Василь Голіцин.

 Умови договору

 Річ Посполита визнавала за Російським царством Лівобережну Україну, Київ, Запоріжжя, Смоленськ і Чернігово-Сіверську землю з Черніговом і Стародубом.

 Річ Посполита отримувала 146 000 рублів компенсації за відмову від Києва.

 Північна Київщина, Волинь і Галичина залишалися у складі Речі Посполитої.

 Південна Київщина і Брацлавщина від містечка Стайок до річки Тясмин з містами Ржищів, Трахтемирів, Канів, Черкаси, Чигирин та інші, тобто землі, сильно спустошені за роки війни, повинна була стати нейтральною територією між Царством Російським і Річчю Посполитою.

 Річ Посполита зобов'язалась надати православним свободу віросповідання, а російський уряд обіцяло їх захищати.

 Царство Російське анулювало попередні договори з Османською імперією та Кримським ханством і вступило в антитурецьку Священну лігу, а також зобов'язувалося організувати військовий похід проти Кримського ханства ( кримські походи в 1687 і 1689 роках).

 Хоча умови Вічного миру набували чинності відразу після підписання договору, Сейм Речі Посполитої ратифікував його тільки в 1710 році.

Наслідки

 Договір закріпив за Царством Російським Смоленщину, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. Висновок "вічного миру" відкривало можливість для об'єднання держав проти татаро-турецької агресії і стало основою російсько-польського союзу в Північній війні 1700-1721 років. Росія приєдналася до антитурецької "Священної лізі" - союзу Австрії, Речі Посполитої та Венеції.

 


30.01.2017; 01:34
хиты: 156
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь