пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Проблема сенсу людського буття.

Проблемі сенсу життя вже багато століть. Цю тему

вивчають соціологи, психологи, етики, естетики і філософи. Але однозначної відповіді на це питання немає і понині. Звідси цілком правомірний висновок про неможливість умоглядного відповіді на питання про сенс життя, тому що це питання не стільки теоретичний, скільки життєво-практичний.

Проблема сенсу життя в науці.

Роздуми над проблемами сенсу життя, не можна ігнорувати ту первинну сферу, в якій вона як проблема може не усвідомлювати, але в якій вона назріває саме як проблема. Сфера ця-повсякденність.

Людина і тільки він сам визначає своє призначення і сенс життя. Пошук мету життя має у своїй основі думку про цінність людського життя, причому цінності не тільки для самої людини, але і для суспільства, для інших людей.

Визнаючи значення проблеми пошуку сенсу життя для кожного індивіда, ряд сучасних філософів і психологів категорично заперечують можливість постановки цієї проблеми в загальнотеоретичному плані, філософському аспекті. Існує тільки зміст конкретної людського життя. Втрата його рівнозначна смерті.

Уявлення про сенс життя у кожної людини своє. Але в цих індивідуальних уявленнях неминуче присутня загальне, обумовлене цілями та інтересами суспільства, до яких належить людина.

Питання про сенс життя людини - ключова світоглядна проблема. Від її рішення залежить спрямованість його соціальної діяльності. Не випадково релігія та ідеалізм з найдавніших часів боролися проти матеріалізму саме з питань сенсу життя. Раз Бог вдихнув у людину життя, значить, сенс життя, і призначення людини полягає в тому, щоб жити заради прославлення свого творця, - такий вихідний пункт будь-якої релігії за всього різноманіття віровчень і догм.

Атеїсти завжди вели боротьбу з релігійними уявленнями про сенс життя.

Людина сама, а не за велінням долі визначає своє призначення, будує своє життя. Це призначення, однак, ніяке інше, ніж - те, яке людина сам обрав для себе, виходячи зі своєї природи, своїх здібностей і прагнень, писав Л. Фейєрбах.

Сенс життя людини не можна шукати поза самої його життя. Це відзначав ще Гегель. "Все що я хочу, - писав він, - найблагородніша, найсвятіше, є моя мета, і я повинен у цьому була наявна, я повинен це схвалювати, я повинен знаходити це добрим. З усіма само пожертвуваннями завжди пов'язане почуття задоволення, завжди пов'язане якесь знаходження себе ". Правильно визначити сенс свого життя - це і означає знайти самого себе.


27.01.2017; 22:58
хиты: 119
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь