пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Поняття «соціального характеру» в філософії Е. Фромма.

Е. Фромм засновників неофрейдизму, Вся творчість Е. Фромма підпорядковане одній меті - показати, як соціум впливає на людину, на його можливості розкрити в собі ті потенції, що заклала в ньому природа і намітити шляхи зміни існуючого соціального порядку на благо людини.

вважає, що за допомогою фрейдівської теорії можна зрозуміти і пояснити, як життєва енергія, притаманна будь-якій людині від народження, впливає на розвиток суспільства, і як суспільство направляє цю енергію в правильне або неправильне русло, залежно від соціальних норм і встановлень, що панують у ньому. Сполучною ланкою між людиною і суспільством в такому випадку є характер, який виробляється у індивіда в кожному конкретному суспільстві. Це і є «соціальний характер».

«соціальний характер - це конкретний результат динамічної адаптації людського єства до умов, що існує на даний момент в тому чи іншому суспільному ладі. Зміни соціальних умов неминуче тягнуть за собою зміни в соціальному характері, тобто з'являються певні потреби і нові тривоги. Ці нові потреби є причиною появи нових, свіжих ідей, разом з тим допомагаючи людям підготуватися до їх сприйняття. Нові ж ідеї в свою чергу сприяють зміцненню та розвитку нового соціального характеру і обслуговують його функціональне навантаження ».

функція соціального характеру полягає в тому, щоб формувати і направляти людську енергію всередині даного суспільства в ім'я продовження функціонування цього суспільства.

За Е. Фроммом можна виділити деякі типи характерів, загалом репрезентативні для різних груп людей у сучасних суспільствах. Такими типами характерів є «сприймає, експлуатує, накопичувальний, ринковий і продуктивний»?. певні соціокультурні умови можуть сприяти розвитку того чи іншого соціального характеру.

невротичний стан пацієнта в більшій мірі залежить від соціокультурної обстановки, ніж від його людської природи.

продуктивний людина постає як справді вільна особистість, вільна не "від", а "для". «Вільна» - для життя, любові і творчості, позитивного ставлення до природи і оточуючим людям. «плідна особистість» - це особистість, яка здатна любити іншу людину як рівного. у такої особистості домінуючою є установка на буття, а не на володіння

 


27.01.2017; 22:58
хиты: 115
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь