пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Який зміст вкладають в поняття «основи моральної культури». Охарактеризуйте роботу вчителя з формування основ моральної культури.

Мораль, як форма суспільної свідомості є зводом правил, норм, вимог, які регулюють відношення і взаємодію людей, їх поведінку. Поведінку людини оцінюють за ступенем відповідності певним правилам, які дозволяють оцінити вчинок і прийти до єдиної думки. Правило, що має загальний характер, тобто поширене на багато однакових вчинків назив. моральною нормою. Залежно від сфер відносин між людьми норми об*єднають в групи і регулюються вихідним началом тієї чи іншої сфери-моральними принципами. Поняття моралі, що мають загальний характер, спонукають людину скрізь і всюди керуватись ними, мають назву моральні категорії. До них належать такі категорії:
- справедливість;
- доброта;
- обов’язок;
- гідність;
- честь;
-щастя.
Також суспільство виробляє зразок моральної поведінки – моральний ідеал, до якого повинні прагнути всі, вважаючи його розумним, красивим, корисним.
Моральна культура особистості - це засвоєння особистістю моральних норм, принципів, категорій, ідеалів суспільства на рівні власних переконань, дотримання їх як звичних норм особистої поведінки.
В Україні здавна ставили такі високі вимоги до морального ставлення людини:
- до себе – порядність, чесність, совісність, правдивість, справедливість, гідність, працелюбність, честь, вірність;
- до інших людей – повага до старших, свого родоводу, тактовність, толерантність, ствердж. гуманних стосунків, гостинність;
- до праці – повага, любов до вільної праці, чесна праця, шана праці, побожне ставлення до хліба, відданість отчій землі.
Форми роботи вчителя щодо формування моральної культури:
- спец. уроки;
- етичні бесіди;
- відверті розмови;
- диспути;
- лекції;
- тематичні вечори;
- зустрічі свят народного календаря;
- благодійні заходи;
- створ. Альманахів з істор. родоводу;
- вечорниці.

 


24.01.2017; 14:06
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь