пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Охарактеризуйте вимоги, що пред’являються до принципів організації виховного процесу. Розкрийте сутність принципу суспільної спрямованості виховання.

Вимогою для цілеспрямованості виховання є підпорядкованість виховної роботи загальній меті, знання цієї мети вихователями і вихованцями, недопущення стихійності у вихованні, наявність перспектив, проектування рівня вихованості особистості відповідно до запланованої мети.
Єдність свідомості та поведінки у вихованні. Вимогою є правильне співвідношення методів формування свідомості та суспільної поведінки, запобігання відхиленням у них, вироблення в учнів несприйнятливості до будь-яких негативних впливів, готовність боротися з ними.
Виховання в праці. Вимогою є спирання на ідеї, що формування особистості безпосередньо залежить від її діяльності, також прагнення дитини до активної діяльності. 
Комплексний підхід у вихованні. Втілення його в життя передбачає: єдність мети, завдань і змісту, форм, методів і прийомів виховання, а також єдність виховних впливів школи, сім'ї, громадськості, засобів масової інформації, вулиці; постійне вивчення рівня вихованості учня і коригування виховної роботи. єдність виховання і самовиховання; врахування вікових та індивідуальних особливостей учнів; 
Виховання особистості в колективі. 
Поєднання педагогічного керівництва з ініціативою та самодіяльністю учнів. Поєднання поваги до особистості вихованця з розумною вимогливістю до нього. 
Важливою вимогою до організації виховного процесу і однією з умов підвищення його ефективності є індивідуальна корекція загальної системи виховання. 
Принцип системності, послідовності й наступності у вихованні вимагає, щоб залежно від віку та рівня розвитку учнів педагог добирав зміст і методику виховної роботи з ними.
Єдність педагогічних вимог школи, сім'ї і громадськості. 
В різні епохи зміст принципу суспільної спрямованості виховання змінювався, набуваючи то більш суспільної, то державної, то особистісної спрямованості. Вихователь як особа, що перебуває на службі у держави, виконує держзамовлення у сфері виховання. Якщо державні й суспільні інтереси при цьому співпадають, а також узгоджуються з особистими інтересами громадян, то вимоги принципу природно вписуються у структуру мети та завдань виховання. Одночасно, щоб діяльність мала виховне значення, необхідно формувати у них суспільно ціннісні мотиви діяльності.


24.01.2017; 14:06
хиты: 115
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь