пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


6.Виникнення християнських сект і церковного кліру

Однією з важливих елементів переходу християнства на принципово нового рівня був її розрив із іудаїзмом в II столітті. Після цього відсоток євреїв в християнських громадах став неухильно зменшуватися. У цей час відбувається відмова християн від старозавітних законів: дотримання суботи, обрізання, суворих харчових обмежень. Розширення християнства і залучення у християнські громади великої кількості людей найрізноманітнішого віросповідання призвела до того, що християнство цього періоду була не єдину церква, а дуже багато напрямів, угруповань, богословських шкіл. Становище ускладнювалося велику кількість єресей, кількість яких до кінця II століття церковний історик кінця IV століттяФиластрий визначає числом156.Во другої половини III століття йшов процес подальшої централізації церкві та до початку IV століття із наявних 75 єпархій виділилося кілька митрополій, кожна з яких об'єднувала групу єпархій. Великі церковні центри створювалися, у найважливіших політичних центрах імперії, насамперед у столицях. Християни приймали всіх, хто приходив до них, і приховували свою належність нової релігії. Завдяки багатим котрі приходили до них, поступово з'явився клір - постійні служителі культу та управляючі майном. Так виникли:

пресвітери (старійшини),

>диакони (служителі),

єпископи (наглядачі).

>Клир невдовзі оголосив себе єдиним носієм божественної благодаті й надалі через церковне вчення і церковні закони закріпив у себе цю функцію.

  Серед релігійних навчань, груп, сект, масове виникнення яких обумовлювалося атмосферою невпевненості та очікування кінця, що панувала в суспільстві, була одна, вчення і організація якої мають безпосереднє відношення до витоків християнства. Ми маємо на увазі Кумранських громаду та її вчення.

  Дослідники стверджують, що "вплив, який вчинила кумранітами на релігійне вчення перших християн, було дуже велике". За справедливим зауваженням дослідників Амусин кумранські вчення відіграло свого роду посередницьку роль між ортодоксальним іудаїзмом і християнством.

   Кумраніти жили замкнутим громадою, для якої характерні були спільність майна,, обов'язкова праця всіх членів громади, спільні трапези, вивчення релігійних тексті

 


16.06.2016; 22:53
хиты: 145
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь