пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


4.Скульптура у Стародавньому Світі

Скульптура у Стародавньому Світі – вид образотворчого мистецтва, твори якого мають об’ємну пластичну або напівпластичну форму (рельєфи) і вироблені з мармуру, бронзи, обпаленої глини (теракота), дерева, слонової кістки, бурштину, воску та інших матеріалів, а також великого чи малого розміру зображень із золота та слонової кістки (хрісоелефантін) або золота і мармуру (акроліт). Скульптура з теракоти, вапняку, мармуру та інших матеріалів часто була розмальована, помітні сліди фарб збереглися на скульптурах Акрополя. Багато виробів скульптури стародавнього Світу, у першу чергу монументальних, існують лише у мармурових чи бронзових копіях або в інших видах образотворчого мистецтва.

Одним з найкращих зразків портретної майстерності цього часу може бути бюст Ціцерона. І в ньому елліністична техніка обробки матеріалу та прийоми узагальненого зображення поєднуються з римським реалізмом. Ціцерон зображений похилою людиною з трохи обважнілим обличчям, відкритим лобом і гострим поглядом, на його губах — легка іронічна посмішка. Перед нами неабияка людина, а мислитель і громадський діяч. Далекі від ідеалізації скульптурні портрети Цезаря, а також зображення його на монетах. На підставі цього ми можемо судити, що для кінця досліджуваного періоду характерною є реакція, прагнення повернутись до старих італійських зразків.

Свою увагу художники часів Республіки звернули на передачу індивідуальних рис обличчя: фігуру, одягнену в тогу, майже завжди зображали стереотипно. Поряд з чоловічим у цей час з'являється і жіночий індивідуальний портрет, розквіт якого припадає на імператорські часи.

Великих успіхів у цей період досягнуто в рельєфних зображеннях, і тут ми бачимо поєднання елліністичних і римських рис, на перших порах правда еклектичне. Один барельєф, наприклад, являє собою сполучення міфологічних сцен, елліністичних своїми сюжетами та технікою виконання, із зображенням римського жертвоприношення після цензу, яке подано в традиційному римському реалістичному стилі. Рельєфи епохи Цезаря, як і інші пам'ятки мистецтва тієї пори, свідчать про спроби синтезу двох стилів зображення.

Художня культура Риму відрізнялася великою різноманітністю і строкатістю форм. У ній відбилися риси, властиві мистецтву підкорених римлянами народів, які нерідко стояли на більш високому культурному рівні. Римське мистецтво склалося на основі складного взаємопроникнення самобутнього мистецтва італійських племен і народів, серед яких особливе місце займали етруски, володарі високорозвиненої самобутньої і давньої художньої культури. Саме етруски познайомили римлян з мистецтвом містобудування, настінним монументальним живописомскульптурним і мальовничим портретом. Великий внесок у формування римської культури внесли грецькі колоністи Південної Італії і Сицилії, ніколи не поривали культурних зв'язків з метрополією. Саме грецькаархітектура і грецькі ордерні системи та принципи декору перероблялися римлянами. 

Етруські гробниці представляють величезний інтерес не тільки як дійшли до нас пам'ятки архітектури, а й своїми добре збереглися на стінах мальовничими композиціями, виконаними в різній манері. У деяких гробницях живопис лежить на штукатурці, в інших прямо на камені, в масиві якого вирубано приміщення склепу. Фарби зазвичай наносилися в техніці фрески, але в ряді випадків майстра розписували стіни на сухій основі. Фарби застосовувалисямінеральні, переважали теплі тони. Етруські художники, безсумнівно, були добре знайомі з мистецтвом інших народів. У живописі деяких гробниць, помітно вплив еллінського мистецтва - у використанні сюжетів, у зображенні персонажів грецької міфології. Сюжет розпису гробниці Биков взято з грецького епосу, з переказів про Троянську війну: Ахілл, в шоломі, з товстими литками і великими м'язами ніг, з широкими стегнами й тонкою талією, подібний атлетам у грецькому архаїчному мистецтві, підстерігає троянського героя Троила. 

 


16.06.2016; 22:53
хиты: 156
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь