пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Боротьба Октавіана з Антонієм

Вбивши Цезаря, змовники не дійшли згоди щодо подальших дій; після спалення тіла Цезаря починається народне повстання і погроми будинків змовників. Реальна влада опинилася в руках цезаріанців – консулів 44 р. Антонія і Долабелли на начальника кінноти Марка Емілія Лепіда, де-факто – на чолі Антоній. На горизонті зявляється Секст Помпей, який починає війну в Іспанії. В кінці 44 р. починається конфлікт за управління провінціями між колишніми консулами; в цей же час на горизонті зявляється Гай Октавій, який зближується з сенатом і Цицероном.

Брут і Кассій збирають сили на Сході. Антоній намагається закріпитися у Цизальп. Галлії в якості проконсула, починається Мутинська війна (м. Мутина), у якій Антоній зазнає поразки. Вороги Цезаря укріплюють свої позиції – Кассію і Марку Бруту надані в упр. провінції, Секст Помпей керує флотом.Октавіан об’єднує свої сили з Лепідом і Антонієм в травні 43 р. у Нарбонській Галлії. Октавіан вимагає у сенату посади консула, але сенат, відчуваючи підтримку військ Кассія і Брута на Сході, відмовляє. Октавіан вступає з військом у місто і за законом Квінта Педія оголошує вбивць Цезаря ворогами вітчизни, з Антонія і Лепіда зняті звинувачення.  листопаді 43 р. оголошено створення тріумвірату, Лепід отримує консульство на 42 р., Октавіан і Антоній ідуть проти Кассія і Брута; їм же дані необмежені повноваження на 5 років. Починаються політичні вбивства, які перевершили проскрипції Сулли – жертвою цього процесу став Цицерон, ворог Антонія.Тріумвіри розділяють провінції – Антоній отримує обидві Галлії, Лепід – Іспанію і Нарбонську Галлію, Октавіан – Сицилію, Сардинію і пн.. Африку, Італія – під спільним управлінням.

Тим часом Секст Помпей захоплює Сардинію і Сицилію, а східні римські провінції – під владою Брута і Кассія. 42 р. у битві при Філіппах у Македонії тріумвіри розбивають військо Брута і Кассія, обидва покінчили життя самогубством.Секст Помпей блокує шляхи постачання продовольства до Італії, ветерани вимагають платні. Антоній залишається у Єгипті разом з Клеопатрою, його брат Люцій Антоній піднімає повстання під лозунгами повернення республіки, 40 р. воно було придушене Октавіаном. Цього ж року оголош. Брундізійський договір – новий поділ провінцій і украплення тріумвірату.Питання з Помпеєм залишається складним, тому тріумвіри ідуть з ним на мир (Мізенський мир) – Помпей керує островами і провінцією Ахайя 5 років, а після завершення цього терміну має стати консулом і отримати все батькове майно, проголошена амністія. Однак мир тривав близько року, 38-36 рр. триває війна, у якій Помпей зазнає поразки. Відбувається конфлікт між Лепідом і Октавіаном, внаслідок якого Лепід з тріумвіра перетворюється у понтифіка, на цій посаді він залишався до 12 р. до Р.Х – до своєї смерті.Ситуація в Італії стабілізувалась – раби повернені власникам, відновлена свобода торгівлі, ціни на хліб впали і загроза голоду зникла, режим жорсткого управління послаблений.

Октавіан стає єдиновласним управитилем Заходу.36 р. Антоній починає війну з парфянами, плануючи захопити весь схід і почати війну з Октавіаном. В Римі наростає невдоволення проти нього: Антоній за власним бажанням роздає землі, розриває союз з Октавією і одружується на Клеопатрі, святкує тріумф в Александрії. закінчуються повноваження тріумвірів, сенат і народні збори оголошують війну Клеопатрі. Війська зустрічаються у південному Епірі,  відбувається битва біля мису Акція, яку Антоній програє. Октавіан вступає в Александрію, Антоній і Клеопатра покінчили життя самогубством, Птолемея Цезаріона і старшого сина Антонія Антілла було вбито, а інших дітей взяла на виховання Октавія. Остання елліністична держава Середземномор’я впала, а багатства її володарів компенсували військові витрати Октавіана. У внутрішньому розвитку Єгипту все залишилося без змін, з парфянами укладений мир, Октавіан святкує триденний тріумф.

 


16.06.2016; 22:53
хиты: 143
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь