пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


2 Економіка Римської республіки:.

С/Г. Італії в II—I ст. до н. е. розвивалося на базі рабства і йому були зобов’язані усіма своїми успіхами і труднощами.Про с/г писали— Катон (II ст. до н. е.) і Варрон (I ст. до н. е.), які створили спеціальні праці на цю тему. Отримали великий розвиток виноградарство, оливководство і плодівництво. З Греції, Малої Азії, Африки ввозили нові сорти винограду, маслин і плодових дерев. Фалернське вино і венафрська олія за своїми якостями вже в I ст. до н. е. не поступалися кращим грецьким і цінувалися в усьому Середземномор’ї.

Продовжувало удосконалюватися хліборобство. Впроваджувалися нові польові культури, наприклад овес, конопля, кунжут. нових галузей: тваринництва і присадибного птахівництва. Навколо великих міст, особливо Риму, створювалися спеціалізовані господарства, що забезпечували столицю молоком, сиром, квітами, птицею, м’ясом, свіжими овочами і фруктами. трьома причинами:

- широким впровадженням рабства, - організацією товарного виробництва, - (велике землекористування).

Підйому сільського господарства II—I ст. до н. е. сприяло встановлення ринкових зв’язків між містом і селом. Місто значною мірою відокремилося від села. Будучи центром ремесла, торгівлі, політичного і культурного життя, місто потребувало сільськогосподарських продуктів, а село — ремісничих виробів. Це створювало економічну основу для торгового обміну між ними.  Інакше кажучи, розвиток ринкових зв’язків інтенсифікував сільське господарство. Таким чином, у своїй основі античне господарство і його осередок — римський маєток — були натуральними, товарні відносини охоплювали виробництво і обмін неглибоко, основна маса продуктів споживалася там же, де і вироблялася, не залучаючись до ринкового обігу.

Досягненням римлян в області сільського господарства був перехід від дрібного до великого землекористування.

Ремесла. Успіхи італійського ремесла були неможливі без розширення основи основ будь-якого виробництва — сировинної бази. Збільшується потреба в металах, камені, дереві, високоякісній глині, шерсті, льоні, шкірі, склі, в нових будівельних матеріалах. Рудні родовища Італії стали вже недостатніми, починається інтенсивний імпорт металів з провінції.

Разом із здобиччю і застосуванням заліза, міді, олова та інших раніше відомих металів в ужиток все більше входять ртуть і цинк, з’являються нові види стали, латунь і інші сплави... Широке застос металургійного, керамічного, текстильного, будівельного, шкіряного і інших ремесел, причому кожне з них поділялося на декілька цілком самостійних гілок. У II—I ст. до н. е. у Італії склалися великі ремісничі центри з відомою спеціалізацією виробництва: Путеоли славилися обробкою заліза, Капуя — литвом з бронзи і свинцю, Кали і Мінтурни — виготовленням сільськогосподарських знарядь, Аррецій — знаменитою і за межами Італії аретинською керамікою, Тарент, Канузій — вовняними виробами, Північна Італія — льняними тканинами. Великим ремісничим центром було місто Рим.

Торгівля. Як і раніше процвітала морська торгівля, яка вважалася дуже вигідною справою, і нею займалися навіть нобілі, яким не рекомендувалося брати участь в торгових операціях за законом Клавдія 218 р. до н. е.  Рим, Путеоли, Сіракузи залишаються найбільшими торговими центрами. З міст Італії в заморські провінції і внеримські області Середземномор’я вивозять вино, олію, кераміку, вироби з металу; ввозять метали, камінь, фарбу, скло, предмети розкоші, рабів, продовольство. У Західне Середземномор’я з Італії йшла готова продукція (ремісничі вироби, вино, олія) в обмін на сировині (метали, рабів). Характер торгівлі зі Східним Середземномор’ям був іншим. Римські ремісничі вироби, олія і вино не могли конкурувати з грецькими, і римляни, навпаки, ввозили багато виробів грецького, елліністичного ремесла, вино, олію, пшеницю, предмети розкоші; торговий баланс Італії зі Східним Середземномор’ям був, ймовірно, пасивним.

Велике значення набувала також сухопутна торгівля

 


16.06.2016; 22:53
хиты: 120
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь