пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


1.Особливості політичних відносин Риму із сусідніми племенами

Загалом стосунки із сусідніми племенами були складними. Головною причиною цього були територіаьнізазіхання, та ряд інших причин.

Почалися війни латинів і римлян проти еквів і вольсків. З цими війнами пов'язано ряд легенд.Одночасно римляни вели війни з і своїми північними сусідами- етрусками. Відбивши напад етрусків, Рим з V ст. до н.е. повів тривалі війни з своїми сусідами головним чином за розширення територіальних володінь. На початку Рим боровся за гегемонію в Латинському союзі, потім за підпорядкування Лациума та інших територій. У результаті перемоги над етруським містом Вейї римляни міцно утвердилися на правому березі річки Тібр і розширили свою територію за рахунок земель етрусків. Взагалі, Головним суперником Риму було місто Вейї, розміщене у 18 км. від столиці. Боротьба йшла як за соляні поклади у гирлі Тибру, так і за опорні пункти на його берегах. ''Перша вейська війна'' тривала в 470-их рр. до н.е., завершилася 40-річним перемир’ям. "Друга вейська війна" припадає на 30-20-ті рр. IV ст. до н.е. і сконцентровується навколо Фіден. 426 р. до н.е. між Вейями і Римом було укладено перемир'я на 20 років, за яким Фідени остаточно перейшли під владу Риму. Найвірогідніші відомості про третю війну з Вейями (406-396 рр. до н.е). Традиція зображує її як 10 річну облогу Вейїв, яка закінчилася взяттям міста диктатором Марком Фурієм Каміллом шляхом підкупу.

Зростання римської території було зупинено навалою кельтів, які населяли Західну і Середню Європу. В V ст. до н.е. вони форсували альпійські проходи і вторглися в Північну Італію, де проживали лігури та етруски.У кінці 90-х рр. IV ст. до н.е. одне з галльських племен піл проводом Бренна з'явилося в Центральній Етрурії і взяло в облогу м.Клузій, яке звернулося за допомогою до римлян.Римський уряд відправив до галлів посольство з трьох представників знатного решу Фабіїв з дорученням уладнати справу мирним шляхом. Але посли не справилися зі своїм завданням.Галли перервали переговори і звернулися до Риму з вимогою видати винних. Але римський уряд під тиском знаті не лише відмовив виконати вимогу галлів, але й обрав Фабіїв військовими трибунами на наступний рік. Тоді розлючені варвари зняли облогу Клузія і блискавично стрімко рушили на Рим. Римське військо зазнало розбіглося по околицях, частина відступила в Рим, де панувала страшенна метушня. Місто в той час було те погано укріплене і захищати його було важко. Значна частина населення покинула Рим, де залишилися воїни і молоді сенатори, укріпившись на Капітолії. Галли з'явилися у Римі..Спроба взяти Капітолій не вдалася, і тоді вороги почали облогу, але галли погодилися на переговори, запропоновані римлянами. Римський полководець Камілл домовився з їхнім вождем Бренном про те, що за 1 тисячу фунтів золота галли покинуть Рим. При відступі вони зазнали нападу римського війська на чолі з Марком Фурієм Каміллом, яке під час облоги Капітолія було поза Римом. Відступ галлів не означав, що небезпека для Риму минула. Вони ще кілька разів вторгалися в Лацій і проникали до Південної Італії. І лише в кінці 30-их рр. ІV ст. до н.е. римляни уклали з галлами мир.

 


16.06.2016; 22:53
хиты: 92
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь