пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


54.Утворення Кримського ханства.

Початок XV ст. був часом смут і внутрішньої бо¬ротьби в Золотій Орді. Крім того, Кримський улус сильно тяжів до самостійного політичного існування. Саме цими смутами та непевністю відносин і скорис¬тався великий литовський князь Вітовт. Він прива¬бив до Литви масу татар, частково як полонених, а та¬кож і втікачів, вигнанців, яких переслідував великий хан, і поселив їх, щедро наділивши і землями, і при¬вілеями. У міру свого зміцнення місцеві татарські феодали прагнули утворити в Криму самостійну державу. За їх підтримки з кінця XIV ст. тут з'являлись на корот¬кий час місцеві хани, що швидко мінялись на пре¬столі.

У утворенні окремого від Золотої Орди ханства в Криму були зацікавлені, як вже було сказано, Литва, а також і Московське князівство. І Литва, і Московщина могли б використовувати кримських ханів проти Золотої Орди. 

За підтримкою, з одного боку, місцевих беїв, а з іншого, — великого князя литовського Вітовта в 1427 р. в Криму оголошується ханом Хаджі-Гірей, який поклав початок династії Гіреїв.Він пробував об'єднати весь Крим лід своєю владою. Біля Солхату Хаджі-Гірей наніс важку поразку гену¬езькому війську і наклав на Кафу данину.У середині XV ст. Кримське ханство вже 

встигло остаточно відокремитись від Золотої Орди, користую¬чись для цього і підтримкою Литви.

Заволодівши південними берегами Чорного моря і входом в нього, Турецька імперія прагнула оволодіти і північними, і східними його берегами. Вже в 1454 р. турецький флот з'явився біля берегів Криму. Коли в 1466 р. Хаджі-Гірей помер, між його синами почалась боротьба за престол. В ній взяли участь як татарські беї, так і генуезці. В боротьбу втрутився і турецький султан. В 1475 р. турецький флот взяв в облогу Кафу. Таким чином, Кримське ханство потрапило у васальну залежність від Османської імперії.

Ханський престол був відданий турками синові Хаджі-Гірея, який перебував в їхньому полоні — Менглі-Гірею. Але це було зроблено за умови, що південна берегова смуга Криму і Азов залишаться під безпосередньою владою султана; хани в майбутньому повинні були призначатись султаном, але обов'язково з роду Гіреїв; вони були зобов'язані за вимогою султана прибувати до нього на допомогу з військами; султан при цьому не повинен був втручатись у внутрішні справи ханства; кримським ханам надавалось право безпосередніх відносин з іноземними державами.


13.06.2016; 14:53
хиты: 176
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь