пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


34.Причини, зміст та наслідки московських змагань за українські землі (кінець ХV - початок ХVІст.)

Новим претендентом на спадщину Київської Русі ставала Московія . У своїх великодержавних прагненнях у зазначений період Московія вперше намагалася вживати ідеологічні обґрунтування такої політики, а діючи практично, втручатися у справи Великого князівства Литовського та інших сусідніх слов’янських держав .Провідну роль поступово почало відігравати Московське князівство (в ньому правили нащадки прийомного сина татаро-монгольського хана Батия Олександра Невського). Один із них, Іван Калита в першій половині XІV ст. заклав основи могутності Москви, приєднав до неї ряд сусідніх князівств, почавши таким чином процес «збирання земель». Його наступники Дмитрій Донской, Василій І і Василій II значно розширили кордони Московської держави за рахунок приєднання інших удільних князівств

 А Василій III до свого титулу додав «і государ всея Русі», що стало виявом московських претензій на всю територіальну спадщину Київської держави. У 1547 р. Іван IV Васильович) офіційно прийняв царський титул. Паралельно зростали великодержавні апетити московських правителів. Скориставшись процесами, які відбувалися у Великому князівстві Литовському (централізація, скасування удільних князівств тощо), Московія намагалася захопити його прикордонні землі. Так, об’єктом її зацікавлень стали Смоленщина, Чернігово-Сіверщина і навіть Волинь.  Впливи Московського князівства на землях Чернігово-Сіверщини зростали паралельно до посилення опозиційних настроїв української княжо-боярської еліти у Великому князівстві Литовському. Великий Московський князь давав підданство опозиційним українським князям -Сіверськимще з часів Жиґимонта Кейстутовича (1435–1440). До нього втекли князі й після невдалої змови 1481 р. Початок XVI ст. характеризується московсько-литовськими війнами, дії яких відбувалися зокрема на Чернігівщині та в Білорусі. А протягом XV ст. спостерігався перехід дрібних княжінь північної Чернігово-Сіверщини під васальну зверхність Москви. Князі Мезецького, Трубецького, Одоєвського, Воротинського та інших княжінь переходять на службу до Москви разом із отчинами, тобто з територіями власних князівств. У збройних конфліктах протягом 1492–1503 рр. Велике князівство Литовське втратило практично все колишнє Чернігівське князівство із 319 містами і 70 волостями, включно з Черніговом, Брянськом, Путивлем, Стародубом, Новгородом.

У 1500 р., під час московського походу, литовське військо було розбите і до Москви приєднано Чернігово-Сіверщину. Остаточно Новгород-Сіверське князівство було відвойоване від Великого князівства Литовського у 1503 р. Вже у 1522 р. великий московський князь Василій ІІІ ліквідував це удільне князівство, як і решту удільних князівств північно-східної Русі. Поглиблення польського впливу на Велике князівство Литовське призвело до того, що давні українські князівські роди переважно Чернігово-Сіверщини самі переходили у підданство московського князя (згодом царя). З Москвою пов’язували вони свої надії на підтримку своїх планів. Після невдалого повстання М. Глинського (див. далі) розпочалася нова війна між Московським та Великим литовським князівствами. Москва не стільки «опікувалася» долею планів Глинського, скільки хотіла заволодіти Смоленщиною. 8 вересня 1514 р. київський воєвода, великий гетьман литовський, князь Костянтин Іванович Острозький (бл. 1460–1530), який у 1500 р. сам потрапляв у московський полон, наніс поразку чисельно вдвічі переважаючому московському війську під Оршею. У цій битві загін кінноти очолював майбутній засновник Тернополя і коронний гетьман Ян Амор Тарновський (1481–1566). Таким чином, на зламі XV–XVІ ст. Московська держава проголосила свої великодержавні амбіції і активізувала будівництво своєї державиї за рахунок приєднання чужих земель, зокрема українських.

35.Українські землі в часи правління останніх Яггелонів (перша половина ХVІ ст.)

 


13.06.2016; 14:53
хиты: 129
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь