пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


20.Битва на Синіх Водах в сучасній історіографії.

Значна увага Синьоводській битві почала приділятися дослідниками наприкінці 80-х років XX ст., коли послабшав тиск радянського апарату на історичну науку.

Синьоводська битва мала глибокий причинно-наслідковий підтекст й обумовлювалася ходом тогочасних міжнародних відносин. Політика литовського князя Любарта продемонструвала волинянам дотримання принципу його батька великого князя Гедиміна (1316 – 1341) – «ми старини не рушим і новини не вводимо». Саме ця прихильність стала духовною основою підтримки українцями визвольних намірів і дій литовської влади стосовно визволення руських (українських) земель від татарських завойовників. Перебування князя в Києві свідчить про існування Київського князівства та поширення його влади під зверхністю татар на всю Київську землю.

Ф. Шабульдо уособлює сучасну р. Синюха з літописною р. Синя Вода, а Ябгу-город з нинішнім селищем Торговиця у Кіровоградській області. Звертає на себе увагу доказовість тотожності Ябгу-город з Торговицею й київського вченого О. Галенка. Одним з головних об’єктів дискусії є територіальна локалізація річки, урочища, окремої місцевості, міста під назвою «Синя Вода», «Синьоводський» тощо.

На відміну від Шабульда краєзнавець М. Дорош у своїй монографії «Битва на Синій Воді 1362 року: правда та домисли» доводить, що річкою Синя Вода називалася не Синюха, а сучасна р. Снивода, що впадає  Південний Буг на території Вінницької області.

Як виявив О. Чорний, перспективним напрямком у поглибленні дослідження проблеми є залучення пізньосередньовічного картографічного матеріалу. Його пошуки виявили, що на картах кінця ХVІ – початку ХVІІ ст. сучасна притока Південного Бугу Синюха називалася «Сині Води». На карті Боплана та деяких інших маємо назву «Синавода».

Археологічні дослідження останніх років хоч і переконують в існуванні давнього міста чи містечка часу Синьоводської битви, але не підтверджують гіпотези про уособлення сучасної Торговиці з містом чи урочищем Сині Води.


13.06.2016; 14:53
хиты: 139
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь