пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


5. Сутність та форми залежності українських земель від Золотої Орди.

  • Економічна залежність від Орди виражалася в відведення ремісників в ординські центри та міста, сплату вельми обтяжливою регулярної данини («ординського виходу»), руйнівних додаткових поборах, а також в існування особливої ​​службової організації безпосередніх виробників, які повинні були забезпечити всі потреби приїжджавших від хана на Русь послів, гінців, спеціальних представників. За свідченням джерел, монголи вимагали від усього населення сплати десятої частини – як продуктами та майном, так і власне людьми. До страшної «людської десятини» потрапляли й ті, хто не міг розрахуватися у звичайний спосіб. Забрані люди потрапляли в рабство, здебільшого їх здавали до монгольської армії. За обчисленням і збиранням данини наглядали монгольські урядовці. Найвищого урядовця на підкорених землях називали баскаком.У його розпорядженні були військові загони, що постійно перебували в укріпленому поселенні.
  • Політична залежність виявлялася насамперед у тому, що вирішальною умовою легітимності влади будь-якого можновладного князя (великого чи удільного) було ханське дарування (ярлик). Спадковість княжих столів в межах місцевих династій Рюриковичів була тоді важливим, але все ж менш істотним чинником легітимності влади монархів. Руські князі були зобов’язані також брати участь зі своїми військами в походах володарів Золотої Орди. На підвладній же їм території князі зберігали усі свої повноваження. Вони самостійно правили своєю землею. В той же час князі знаходились під постійним наглядом представників золотоо-рдинських ханів в землях Русі — баскаків. Система баскацтва була введена в Південно-Західній Русі у 1257 p.
  • Золотоординські правителі постійно втручалися у внутрішні справи князівств, роздмухували усобиці між князями, не зупиняючись і перед знищенням князів, що прибували до ординської столиці.Так, коли князь Михайло Всеволодович чернігівський зробив спробу утвердитися в Києві, йому довелося звернутися до хана. Літописець сповіщає, що князь Михайло вирушив в Орду за ханським ярликом, де 20 вересня 1246 р. за відмову виконати язичницькі обряди за наказом Батия був страчений разом зі своїм боярином Федором. Порівняно з іншими руськими землями меншого спустошення від монгольської навали зазнало Галицько-Волинське князівство. Воно не було переділене монголами на адміністративні округи, як інші князівства, не було в ньому і намісників-баскаків.


13.06.2016; 14:53
хиты: 151
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь