пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


42.Бібліотеки в Україні другої половини XVІІ - XVIІІ ст.

У XVII – на початку XVIII століття головними сховищами книжкових скарбів, як рукописних, так і друкованих, були монастирські та церковні бібліотеки.

Якщо монастир володів друкарнею, то частину видань бібліотеки складали власні видання монастиря. Серед церковних бібліотек найбільшою була бібліотека Софійського собору. Серед монастирських книгозбірень України найбільш визначною була бібліотека Києво-Печерської лаври.

Поряд з монастирськими книгозбірнями також існували відомі бібліотеки при різних школах: при Київській академії, при Чернігівському та Харківському колегіумах.Бібліотека Київської академії почала створюватись ще за Петра Могили. На кінець XVIII століття в ній було більш як 10000 томів. Але майже всі вони згоріли під час великої пожежі на Подолі в 1780 році. Однією з найдавніших була бібліотека, заснована в1608 році як навчальна книгозбірня школи при Єзуїтському колегіумі.  Окрім головної книгозбірні, у давньому Львівському університеті XVII – XVIII століття існували також “спеціалізовані” бібліотеки, орієнтовані на потреби певних груп викладачів чи студентів, наприклад, бібліотека новіціату, бібліотека професорів риторики, професорів філософії та інші. Окрему книгозбірню мала також аптека колегіуму – Університет на той час не мав права на окремий медичний факультет, тому ця спеціалізована книгозбірня сприяла згуртуванню не тільки єзуїтських, а й інших міських медиків та аптекарів, забезпечувала потреби природознавчих навчальних курсів.

Досить важливими та великими були приватні бібліотеки. Значну збірку слов’янських, латинських та польських книг мав у XVII столітті Петро Могила. Після його смертібібліотека у кількості 2131 том перейшла до Київської Академії, де згоріла у 1780 році. Визначним бібліофілом свого часу був відомий тогочасний письменник Стефан Яворський. Бібліотеку, яку він зібрав протягом свого життя згодом заповів збудованому на його кошти Кіженському Благовіщенському монастирю. Величезну для свого часу бібліотеку зібрав також Феофан Прокопович. У ній зберігалося понад 4000 книг. Після його смерті книгозбірня перейшла до Олександро-Невської лаври, а пізніше булапередана Новгородській семінарії. 
Таким чином, у XVII – XIII століттях існувало чотири види бібліотек: церковні, монастирські, при навчальних закладах та приватні книгозбірні. 


08.06.2016; 23:42
хиты: 123
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь