пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


91. Зовнішньополітичні чинники розвитку східнослов’янського світу (80-90-ті рр. XVI ст.). Битва на Куликовому полі: історичні стереотипи і сучасні наукові версії

 

Куликовська битва— битва, яка відбулася 8 вересня1380 року між військом московського князя ДмитраДонського і військом претендента на ханський престол — Мамая.
Про битву 8 вересня 1380 року історики і донині ведуть багато суперечок.
Сьогодні вважається, ніби Куликове поле розташоване між річками Непрядва і Дон, нині - Куркинський район Тульської області - приблизно в 300 кілометрах на південь від Москви. Нібито в цьому місці і сталася велика в російській історії битва між раттю під проводом Дмитра Донського з татаро-монгольськими військами під проводом Мамая.
Однак відомо, що ніяких слідів знаменитої битви на тульському "Куликовому полі" не виявлено. Немає ні старої зброї, ні слідів поховань загиблих воїнів, наконечників стріл і т. п.
Думка про те, що московське назва Кулішках є синонімом Куликова поля, існувала в Москві ще і в XIX столітті! Наприклад, у збірці "Стара Москва"
Білінський каже, що розповідь про Куликовську битву базується на двох сфальсифікованих у часи Катерини ІІ "першоджерелах": "Задонщина" та "Сказание о Мамаевом побоище


06.06.2016; 22:51
хиты: 130
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь