пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


86. Основні напрямки зовнішньої політики Московсько-російської держави. Завоювання Казанського та Астраханського ханства. Початок підкорення Сибіру.


 Зростання могутності Москви спонукало її до силового вирішення конфлікту. У другій чверті XVI ст. ідея завоювання Казанського царства зустрічала гарячу підтримку в російському суспільстві. «Хоча б така земелька і в дружбі була, іно б ея не мочно терпіти за таке угіддя», - писав дворянський публіцист Іван Пересвіту, висловлюючи таким чином мрії поміщиків про придбання «подрайской земельки» у Поволжі.

 Уряд Івана IV вступив на шлях радикального рішення казанського питання. На рубежі 40-50-х років російські полки двічі невдало ходили походом на Казань. Одна з причин - відсутність стратегічної бази, де можна було б заздалегідь зосередити необхідні для настання сили й припаси. Цей прорахунок усувається в 1551 р., коли поблизу Казані за короткий термін була зведена фортеця Свіяжск.

 У 1552 р. з Москви на Казань рушило величезне військо. На чолі його стояли досвідчені полководці - князі М. І. Воротинський, А. Б. Горбатий, А. М. Курбський. Вирішальний штурм відбувся 2 жовтня. Казанці мужньо захищали місто, бої тривали кілька днів. Убитих було стільки, що довелося розчищати вулицю для урочистого в'їзду царя в захоплену Казань.

 Казанське царство увійшло до складу Московської держави. У 1556 р. було завойовано Астраханське ханство. Пізніше на час визнали свою залежність правителі Сибірського ханства. З завоюванням Середнього і Нижнього Поволжя Іван IV став титулуватися царем Казанським і Астраханським.

Сибірське ханство не відрізнялося ні силою, ні внутрішньої міцністю. Місцева татарська знать коливалася у виборі політичної орієнтації. Після приєднання Казанського царства сибірський хан Едігер (Єдігер) визнав владу московського царя (1557 р.). Але скинув його хан Кучум та розірвав підданські відносини, назвавши себе в посланні Івану «вільна людина Кучюм-цар».


06.06.2016; 22:51
хиты: 94
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь