пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


81. Міжнародне становище східнослов’янських земель в 50-70 рр. і ХІV ст. Сучасна історична реконструкція битви на Куликовому полі у 1380 р

.Ні великі князілитовські, ні королі польські не зумвли захистити русів од татар. Стада Золотої орди яка в 13 ст. досягла найвищої могутності, паслися у донецьких степах. 

Ранком 8 вересня 1380 р. почалася знаменита битва на Куликовському полі. Незабаром почався загальний бій. Пересічений характер місцевості утрудняв дії татарської кінноти. Однак татарам після жорстокої січі вдалося нанести росіянином сильний удар. Передовий полк був знищений майже цілком Після цього татари рушили на великий полк і врізалися в його середину. Їм удалося підрубати Великокнязівський прапор, і був убитий "двійник" Дмитра Івановича — боярин Михайло Андрійович Бренко, що надяг доспіхи свого володаря і сів на його улюбленого коня. Однак суздальські і володимирські дружини під командуванням Т. В. Вельямінова і князя Гліба брянського відтіснили татар, і бойове положення великого полку було відновлено.

Були відбиті атаки татар і на правому фланзі. Татари кинули сили на ліве крило російських військ. Полк лівої руки був розбитий. Почався відступ російських військ до Непрядви. Татари стали виходити в тил великого полку, а полк правої руки не міг перейти в наступ, тому що тоді був би відкритий фланг великого полку і порушений загальний бойовий порядок. Увесь цей час князь Володимир Андрійович пропонував Дмитрові Волинцу вступити в бій, говорячи про марність їхнього стояння. Але Боброк з дивною точністю угадав час, у який треба було вийти із засідки, і, коли татари порівнялися з дібровою, у якій знаходився засадний полк, росіяни кинулися на них з люттю. Несподівана атака свіжих російських військ була вирішальною: татари не витримали цього натиску і звернулися у втечу. Спочатку побігли збожеволілі, без пам’яті залишки Мамаева війська і з ними — сам Мамай. Розгром татар був повний.


06.06.2016; 22:51
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь