пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


80. Релігійне життя в Російській державі в ХV - на початку ХVI ст. Церква і єресь. Нестяжателі і осифляни. Спроба секуляризації монастирських земель. Боротьба православного кліру з світською владою.


.На межі XV-XVI ст. в церковному середовищі виділяється течія “нестяжателів“ на чолі з Нілом Сорським. Вона пропагувала в тогочасному російському суспільстві повну відмову церкви від нагромадження  матеріальних багатств. Виступали проти землеволодіння церкви від великокнязівської політики.Погляди “нестяжателів“ знайшли підтримку в особі Івана III, уряд  якого  відчував гостру потребу у поповненні земельного фонду для облаштування помість служилих людей. Боярство через свою неспроможність пристосуватися до ринкових умов, які вимагали за активного розвитку товарно-грошових відносин запровадження нових форм ведення господарства , значна кількість боярських сімей розорилась.Тривога духовенства за долю своїх матеріальних багатств була небезпідставною. Приєднавши у 1478 р. до Москви Новгородську феодальну республіку, Іван III конфіскував більше половини церковного фонду місцевої ієпархії.

Ускладнення взаємовідносин між московськими правителями та офіційною церквою вимагало від останньої ідеологічного обґрунтування збереження власних земель і політичної влади в російському суспільстві. Духовенство намагалось відвернути великих московських князів і дворян від  церковних земель, переключити їх ініціативу на зовнішню експансію.

У виробленні зазначеної ідеологічної доктрини вагоме місце належало осифлянському крилу православної церкви. “осифляни” розробили струнку систему месіанських переконань московитів у їх особливій історичній місії. Осифляни наполягали на збереженні багатств церкви і забезпеченні можливостей її дальшого збагачення.  Її головними складовими стала концепція “богообраності” московських государів, “захисту” православ'я від зазіхань мусульманських та католицьких держав. У пропагуванні осифлянськими ідеологами думки про “боговстановленність” влади правителів Москви значне місце відводилось попередженню та придушенню будь-яких проявів непокори з боку населення країни рішенням правлячих кіл Московії.


06.06.2016; 22:51
хиты: 106
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь