пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


76. Феодальна війна на Русі 1425-1436 року. Причини, хід та наслідки.

У 1425 р. помер Василь I, залишивши престол синові Василю II. Але за заповітом Дмитра Донського спадкоємцем був брат Василя I Юрій Галицький. (До моменту написання заповіту Василь II ще не народився).. Хан затвердив на престолі Василя II, за що той відновив виплату ординського "виходу". Приводом до відкритого зіткнення послужив скандал, що стався на весіллі Василя II у 1433 р. (Син Юрія Василь Косий з'явився на весілля у золотому поясі, який, як з'ясувалося, належав старшої гілки династії, а Софія Вітовтовна зірвала пояс). Василь II виявився невдахою полководцем. Юрій здобув перемогу і став московським князем, а Василю виділив на спадок місто Коломну. Однак московські бояри пішли за Василем, тому що побоювалися втратити владу і багатства при галицькому князі.
У 1445 р., будучи ще великим князем, Василь II зазнав поразки від Орди, потрапив у полон і був відпущений, пообіцявши величезний викуп. Тепер збирати цей викуп довелося Шемяке, що налаштувало проти нього і служивих людей, і купецтво, і посад.

Василь Темний в спадок Вологди. Всі незадоволені Шемякой стали стікатися туди. Ігумен Кирило-Білозерського монастиря Трифон звільнив Василя Темного від даної  Шимяки клятви не вступати надалі проти нього. Позбувся підтримки Шемяка втік. Всього через рік після арешту і засліплення Василь II остаточно повернувся на великокняжий престол.

Остаточно війна завершилася лише в 1453 р., коли Дмитро Шемяка, що сховався в Новгороді, був отруєний. Феодальна війна другій чверті XV ст. була викликана випадковими причинами. У цій війні не стояло питання про те, чи бути об'єднанню Русі, або зберігатися роздробленості. Не наважувався вже і питання про те, якому місту бути центром об'єднання. Учасники війни боролися не за відділення своїх володінь, а лише за те, щоб самим зайняти московський престол. Війна показала: альтернативи об'єднанню навколо Москви немає.

У той же час цікава точка зору А.А. Зіміна, який вважає, що в разі перемоги галицьких князів подальший розвиток Русі могло б піти в чому по-іншому. Справа в тому, що північні райони країни, на які спиралися Юрій і його сини, були найрозвиненішими в торгово-ремісничому відношенні. Там вже починали складатися перед буржуазні відносини, були сильні міста. 


06.06.2016; 22:51
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь