пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


75. Сучасна концепція та історіографія. „Смутної доби” в Російській державі наприкінці ХVI на початку ХVII ст.


На погляди буржуазних істориків базовий вплив справила буржуазна традиція. Василь Татіщев вважав причиною смути,мбезумну суперечку знатних шляхетських родів. Головним він вважав кріпосницьке законодавство Бориса Годунова( « Историч государства российсуого. Том 7).  Карамзін вбачав закономірність у народних виспупах « на поч. 17 ст. і твердив, що соціальне « розтління» торкнулося усіх прошарків суспільства від Черні до вельможного сану.

Іноземна інвестиція-наступний основний чинник смутної добив Московії.( том 2 Ист. Госуд. Рос) Соловйов Сергій пов*язував смутну не з зовнішніми,а  з внутрішніми чинниками, зруйнування моралі, династичною кризою і анти суспільними виступами маргінальних прошрків суспільства. Заперечував тезу, що причиною смути була заборона селянського виходу з Б. Годуновим. ( том4 Соловйова)

Костомаров : козацтво відіграло позитивну роль в захисті кордонів, але масові суспільні рухи мали негативні наслідки і привели до економіного і державно-політичногозанепаду( « Смутное время в Московском государстве в начал 17 век.»)

Ключевський вперше розробив цілісну концепцію смутної доби я породження системної суспільної кризи.

Приводом до смути стало припинення династії Калити і нерівномірний розподіл держ. Повинностей, які народжували соціальну ворожнечу. (Курс русской истории том 3)

Платонов С. причиною смутної доби вважав припинення династії Калити у 16 ст., що породило політичну кризу, грунтом для якої стала давня ворожнеча московської верховної влади з родовою князівською аристократією.

Розвинув схему Ключевського, за якою усі класи суспільства входили в суспільну кризу в ієрархічному порядку


06.06.2016; 22:51
хиты: 105
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь