пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


48. Хорватія на початку ХУІ ст. Турецький наступ в Хорватії. Битва при Мохачі (1526 р.) та її політичні наслідки.


У XVI ст. Хорватія потрапила під владу Габсбургів. Турки все більше звужували державні кордони Хорватії: Далмація як і раніше була під владою Венеції та Туреччини; Славонія відійшла до Туреччини, а прикордонні землі опинилися під владою Австрії.
Битва при Могачі — битва, що відбулась 29 серпня 1526 року, в якій Османська імперія завдала нищівної поразки об’єднаному угорсько-чесько-хорватському війську. Переможна Османська імперія зайняла Середньодунайську рівнину, включивши до складу своїх володінь саме серце Європи, яке турки планували перетворити на плацдарм для підкорення нових територій та подальшого розповсюдження ісламу.
29 серпня 1526 року поблизу міста Могач у Південній Угорщині, на правому березі Дунаю сталась битва між армією турецького султана Сулеймана I Пишного (100 тисяч чоловік і 300 гармат) і дворянським військом короля Угорщини,Чехії та Хорватії Лайоша II (25 тисяч чоловік і 80 гармат).
Величезна перевага турків відбилась на результатах битви: армія короля Лайоша II зазнала нищівної поразки, сам король загинув під час відступу. В результаті битви територія сучасної Угорщини перейшла під турецький контроль, до соборів було прибудовано мінарети, а угорську столицю довелось на півтора століття перенести на північ, доБратислави.
Чисельна перевага турків призвела до того, що перемога була досягнута лише за 2 години. В лавах турецької армії переважали отурчені слов’яни-мусульмани (яничари) з балканських володінь Османської імперії.


06.06.2016; 22:51
хиты: 174
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь