пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Реформи церковного життя. Стоглавий собор 1551 р.

У січні-лютому 1551 р церковний собор затвердив новий Судебник. На соборі були також зачитані царські запитання, складені Сильвестром. Відповіді на них склали сто глав вироку собору, що отримав назву Стоглавого або Стоглава. Царя і його оточення хвилювало, «чи гідно» монастирям набувати землі, отримувати різні пільгові грамоти.
Ряд учасників Стоглавого собору - прихильники іосіфлянства - зустріли програму, викладену в царських питаннях, запеклим опором. Церковно-монастирське землеволодіння оголошувалося непорушним. Митрополит Макарій, пославшись на такі фальшивки, як грамота римського імператора Костянтина («Константинов дар»), ярлик хана Узбека, нібито виданий митрополитові Петру, та ін., Дав зрозуміти, що церковні ієрархи всіма засобами опиратимуться намірам «земного царя» зазіхнути на власність служителів «царя небесного».

Програму церковних реформ, намічену вибраних радою, в найбільш істотних пунктах Стоглавий собор відхилив, Гнів Івана IV після собору обрушився на найбільш видних представників іосіфлянство, 11 травня 155. . Через кілька днів після завершення роботи собору, була заборонена купівля монастирями вотчинних земель «без доповіді» царю. У монастирів відбиралися всі землі бояр, передані ними туди в малолітство Івана. На царя відписувалися помісні і чорні землі, захоплені «насильством» у дітей боярських і селян за борги. Суздальським, ярославським і стародубським княжатам заборонялося робити вклади в монастирі. Правда, одночасно монастирям вдалося домогтися скасування прав викупу родових вотчин у всіх випадках, за винятком, коли це було обумовлено в цій грамоті або заповіті.
 

20.06.2016; 17:36
хиты: 109
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь