пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Системні реформи середини ХVI ст. Еволюція приказної системи

Земська та військова реформи.  Уложення про службу 1556 р.Реформа, яка отримала назву земської, проводилася вкрай повільно. Вона охоплювала лише райони чорносошного селянства, де було відсутнє вотчинне і помісне землеволодіння. Реформа відповідала інтересам заможної верхівки села, верхів посаду, а також дворянства, для яких відтепер створювалася можливість участі в станово-представницьких установах на місцях.
Сенс реформи зводився до заміни намісників і волостелей органами земського самоврядування, вибирали з-поміж посадского населення і заможних кіл селянства.
В цілому на основних територіях земська реформа залишалася нездійсненою, але влада намісників поступово замінилася воєводським управлінням, більш тісно пов'язаним з центральним урядовим апаратом.
Цілям централізації влади була підпорядкована і військова реформа. Прийняте в 1555 - 1556 рр. укладення про службу встановило для дворянства строгий порядок несення ратної служби. Кожна служила людина, вотчинник або поміщик, крім особистої участі, повинен був виставляти озброєних вояків з числа своїх людей: один кінний воїн у повному озброєнні, для далекого походу забезпечений запасним конем з 100 чвертей "доброї" землі в одному полі. За кожного виставленого пан отримував невелику винагороду, а за недоданого - платив подвійний штраф.
 У ході реформи склалися дві установи по керівництву військово-служивих справами - Помісна і Розрядна  хати. Перша відала питаннями земельного забезпечення дворянства, друга - організацією його військової служби.
Так в середині 50-х років починає оформлятися система центрального наказного управління. Місце територіального принципу, що панував в управлінні країною до цього, поступово починав займати функціональний. Термін "хата" як загальне найменування центральної урядової установи незабаром витісняється іншим - "наказ", службовці якого отримують назву "наказових людей". До 70-м рокам наказами стали іменуватися не тільки колишні хати, а й установи палацового відомства - Палацовий, Ліжковий, броні, Конюшенного накази. Але і в цей час назви "хата" і "наказ" співіснували (говорили про Ямській, Помісною, Посольській хатах)Прикарна система – це перша гілка виконавчої влади.


20.06.2016; 17:35
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь