пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Внутрішня політика уряду Івана ІV Грозного 1547-1556 рр. Повторна кодифікація московського права. Судебник 1550 р.: історичні обставини, редакції, базові статті. Феномен обраної ради.

Важливим питанням було і забезпечення помісного війська землею. Новий Судебник, прийнятий у червні 1550, лише підкреслив гостроту цієї проблеми, але не вирішив її. Стаття 85, що містила особливе укладення "Про вотчинах суд», передбачала позбавлення права викупу відчуженої земельної власності. Цим вона сприяла переходу вотчинно-боярської власності в руки підприємливих поміщиків і, найголовніше, монастирів ..

Найбільшим починанням уряду компромісу було складання в червні 1550 нового Судебника, який замінив застарілий Судебник 1497 .. Якщо згадати скарги, що пролунали на Соборі примирення, то можна було б очікувати, що впорядкування судочинства відповідатиме сподіванням широких мас населення. Судебник наказав під загрозою «опали» не "волочити справи», а давати управу скаржникам «свого наказу». Хабарництво каралося в основному грошовими штрафами - одержувач їх повинен був  заплатити втричі судові мита, виплатити «пеню», «що государ вкаже». Проте Судебник 1550 зберіг стару систему управління і суду на місцях, але з поправками: влада намісників і волостелей скорочувалася за рахунок зменшення повноважень в області суду і посилення контролю над ними з боку місцевої та центральної адміністрації. Вперше в загальнодержавному масштабі була введена губна реформа. У судочинстві намісників іволостелей відтепер повинні були брати участь старости і цілувальники - своєрідні присяжні засідателі, які захищали інтереси дворянства, чорного селянства і посадських людей.
Судебник вперше звернув увагу і на посадських людей. В їхніх інтересах він ухвалив «торговим людям в монастирях  міських дворі не жити»..

В цілому Судебник 1550 відбивав компроміс між зростаючим дворянством, прихильником зміцнення царського самодержавства, і феодальною знаттю, чіплялися за права і прерогативи Боярської думи.


20.06.2016; 17:35
хиты: 98
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь