пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Політична боротьба в Російській державі 30-40-х років ХVI століття. Початок правління Івана IV.

На престол в якості першого російського царя зійшов пізній син великого князя Василя III (якому минув 51 рік, коли народився довгоочікуваний спадкоємець) і Олени Василівни Глинської, дочки князя Глинського, вихідця з Великого князівства Литовського.
. 25 серпня 1530 в блиску блискавок і під гуркіт грому, барвисто описаних новгородським літописцем, з'явився на світ спадкоємець престолу. В його характері можна виявити візантійську витонченість, успадковану ним від батька і бабки Софії Палеолог, племінниці останнього візантійського імператора.
Підданих спішно приводили до присяги спадкоємцю престолу. 15 серпня 1531 принесли присягу і новгородці... Івану IV було 3 роки, коли помер його батько. Регентшею при малолітньому великому князеві зробили його мати. Зростання феодального гніту, що посилився в результаті господарювання тимчасових правителів, викликав вже до кінця 30-х років загострення класової боротьби. Становище селянства і холопства давно викликало заклопотаність передових мислителів.
Перший період правління Шуйських виявився короткочасним. Відхід частини прихильників Шуйського і митрополита Іоасафа на сторону Бєльських привів до перемоги останніх в кінці 1540
Час другого правління Шуйских, що знаменувала вищу ступінь боярської реакції, важко позначилося на становищі народних мас
На перших порах після вінчання Іван залишався іграшкою в руках бояр, княжат і церковних ієрархів. Він був зайнятий власними справами - поїздками по монастирях і святих місцях, урочистим святкуванням весілля з Анастасією Романовою. Закінчення «бездержавства» та свавілля бояр не було видно.


20.06.2016; 17:28
хиты: 96
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь