пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Політичний лад Російської держави в ХIV столітті. Утворення загальноросійського апарату. Формування станової монархії. Становлення приказної системи. Боярська дума.

Політичний лад Російської держави в 16 столітті розвивався в бік централізації. Великий князь усія Русі вже систематично користувався титулом «государь», а в його владі виявлялись риси самодержця. Навіть зовнішній вигляд государя під час урочистих церемоній повинен був показувати його відмінність від підданих.

 У 1472 році овдовівши Іван ІІІ одружився  на племінниці останнього візантійського імператора Софії (Зої) Палеолог. Після чого великокняжим гербом став візантійський державний орел. Боярська рада Дорадчим органом при великому князю була Боярська рада.  Вона має своє коріння ще з часів Давньоруської держави. Коли князь «думав» зі старшими дружинниками про справи «землі». Ради князів з боярами продовжувались і в період  феодальної роздробленості. У першій третині 16 століття склалось чітке розмежування  думних чинів – боярина і окольчого. Дума була невеликою. У різний час до неї входило від 5 до 12 бояр і не більше 12 окольничих. Всі вони були нащадками аристократичних родів. Склад думи змінювався. До середини 15 століття там засідали тільки люди із старих московських боярських сімей, але з утворенням єдиної держави у складі бояр зявляються князі передусім незалежних князівств. Становлення приказної системи

Система приказів  до сер. 16 століття ще не склалась. Але діяли два загальнодержавних відомства: Палац і Казна. Палац, що очолювався дворецькими, відав особистими  так званими палацовими землями великого князя. З часом функції дворецьких стали  ширшими: вони розглядали  справи про земельну власність,  судили населення деяких уїздів. Казна, яку очолювали казначеї, була головним государевим хранилищем і  обмежувалися не лише гроші і дорогоцінності, але й державний архів і державна печатка. Таким чином, казна була по суті державною канцелярією. Це відомство керувало й зовнішньою політикою .Видно, праві були іноземці, які називали казначеїв, атакож служивих у Казні печатників ( зберігачі печатки) канцелярами. Як наслідок із Казни виділились головні органи галузевого управління. – прикази. Основну роль у цьому апараті влади грали дяки – спочатку писці. Вони вели справи виробництва , їх вплив на хід державної політики був вирішальним.

 


20.06.2016; 17:26
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь