пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Наслідки правління Івана IV. Ускладнення внутрішньополітичного та міжнародного становища наприкінці ХVI століття.

Реформи і терор Грозного на багато років визначили характер політичного розвитку Російської держави. Опричнина розколола верхівку феодального дворянства - так званий государя двір - на дві половини, які  протистояли одна одній. Біля старого, земського двору з'явився його двійник - «особливий двір», який називали спочатку опричних або питомим, а пізніше просто «двором».

Політика «двору» не відрізнялася послідовністю. Наприкінці правління царя Івана в ній намітилися видимі зміни. Грозний оголосив про «прощення» всіх колись страчених за його наказом бояр- «зрадників». Посмертну «реабілітацію» опальних сучасники сприйняли як непряме засудження масового опричного побиття. «Дворова» політика втратила переважно репресивний характер. Страти в Москві припинилися. В одному з останніх указів цар наказав строго карати холопів за помилкові доноси на своїх панів.

Опричного-дворова політика не раз міняла свій характер, але сам «двір», переживши багаторазові реорганізації, так і не був остаточно розпущений за життя Грозного.

Після смерті Грозного в Москві поширилася чутка, ніби царя отруїли його ближні «дворові» радники. Розмови про це навряд чи мали яке-небудь підстава. Останні два роки життя Іван IV важко хворів. 


20.06.2016; 17:20
хиты: 112
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь