пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Словенія під владою Габсбургів. Утворення з словенських земель внутрішньої Австрії у ХУІ ст.

У 1278 р. Внаслідок чесько-німецької війни словенські землі відійшли до Священної Римської імперії  Габсбургів. Імператор Рудольф залишив у собі Штирию, а Каринтію і Крайну віддав своєму сподвижникуМайнхарду, графу Тирольскому. У 1335 р.,Крайна і Карінтія знову опинилися під владою Габсбургів. Словенці, які проживали у Істрії, в XII-XIII ст. потрапили під владу Венеціанської республіки.

У ХІІ-ХV ст. в словенських землях відбувався подальший ріст і зміцнення феодальноївласності. Світські феодали в основному були німецькі герцоги, маркграфи, графи. Поступово формувався шар середніх і дрібних феодалів, що володіли землею умовно. Серед духовних феодалів своїм багатством виділялися Зальцбурзькому архієпископство і Аквілейская патріархат, яким в церковному відношенні підпорядковувалися всі словенські землі. У ХІІІ-ХIV ст. умовна форма володіння землею перейшла в вотчинну. Рівне юридичне становище сприяло консолідації феодалів у єдиний стан. В кінці XIV ст. феодали завоювали собі право скликати станові збори, на яких були присутні представники знаті, вищого духовенства, лицарства, представники міст. У зв'язку з розвитком продуктивних сил і товарно-грошових відносин феодальне господарство в словенських землях змінило свій вигляд. Панська оранки була ліквідована, натуральна рента (правда) поступово замінювалося грошової. Соціальні та юридичні відмінності між категоріями селян (хлапци, свята, косези і пр.) стираються, перетворюючи їх в одну феодально-залежну, яка в джерелах позначається терміном - "піддані".

Словенські землі в XI-XV ст. являли  собою політичну, економічну і культурну периферію Священної Римської імперії. Традиційні центри розвитку нової християнської культури знаходилися в головних містах єпархій, в монастирях, при дворах государів і великих світських феодалів


20.06.2016; 17:14
хиты: 142
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь