пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Політичне й соціальне становище сербів і болгар в ХУ ст. у перший період турецького панування

Політичне й соціальне становище сербів і болгар під турецьким пануванням визначалося головним чином політичною та суспільною організацією Османської імперії. У способі життя турків-османів було досить мало такого, що можна було б порівняти з життям західних держав чи балканських країн до їх завоювання турками. Османська держава ґрунтувалася на абсолютній владі правителя — султана. Цей принцип одностайно визнавався всіма його підданими. Його абсолютна влада обмежувалася лише приписами ісламу, який жорстко визначав також моральні зобов’язання, права й обов’язки султана та його підданих. Незважаючи на це, османи виявляли повагу до прав іноземців і дозволяли їм робити все, що не суперечило приписам ісламу 12.

Крім того, Османська імперія була міцною військовою державою і відрізнялася в цьому відношенні від західних політичних утворень. Войовничий дух пронизував усе, навіть адміністративну систему. У турків не було знаті в тому вигляді, в якому цей клас розвинувся на Заході. Султан міг призначити будь-кого на будь-яку високу посаду, і успадкування достоїнства чи посади було скоріше винятком.

Інша характерна риса державного устрою Османської імперії полягала в тому, що доступ до державних посад був відкритий для представників нетурецького походження, які приймали іслам. Тому часто-густо майже весь управлінський апарат опинявся в руках відступників з підкорених християнських народів. Для них, схоже, були закриті тільки богословська та правнича кар’єри.

 

20.06.2016; 17:13
хиты: 109
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь