пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Соціально-політичне становище Словенії в ХУ ст. Селянське повстання 1478 р.

У 1476 р. турки вчинили один з найбільш спустошливих набігів на словенські землі. Протягом 4-х місяців вони грабували населення, не зустрічаючи опору з боку влади. Повстання селян траплялося в лютому 1478 р. Першими виступили селяни в околиці Беляка, потім до них приєдналися жителі Рожа, Рибниці у Врбського озера, Зильскої долини, Шент Якоба у Целовца. Вони організували Селянський союз, який охопив округу Великовця, Лабодську долину. В керівництво повстанням увійшло кілька селян, ремісники, рудокопи. Головною їх вимогою було повернення до «Старої правди», тобто скасування всіх нових податків і поборів. 25 травня в Лазах у Біляка знову зустрілися повстанці. Було заявлено, що метою Селянського союзу є боротьба з турками, що поміщики повинні бути позбавлені права судити своїх селян і збирати з них податки, що ці прерогативи повинні перейти Селянського союзу, який, крім іншого, повинен мати право призначати священиків у парафії. Кожний член Союзу повинен був платити 6 (пізніше 2) пфеннига.На ці гроші купували зброю. Тим, хто не хотів вступати в Союз, погрожували забрати майно, заборонити ходити в церкву і ховати на кладовищі. Закликали стати членами союзу і дворян, але ні один з них на цей заклик не відгукнувся. Повстанці кілька разів просили імператора, щоб він визнав союз. Зі свого боку і дворянство просило імператора допомогти їм розправитися з союзом.9 червня імператор на прохання станів звернувся до уряду Карінтії з вимогою перешкодити селянському рухові, заборонити селянам вступати в Селянський союз, збирати податки. Селяни цим указом імператора не повірили і послали до нього своїх представників, які були арештовані. 8 липня імператор оголосив про скликання 19 липня в Шент Вигляді на Глині зборів каринтійських і країнських станів, яке і повинно було вирішити про гідну відсіч селянам. Але 25 липня турки вторглися в Каринтії. Більшість селян розбіглося, бій з 30-ю тисячним військом османів взяло всього 600 селян і гірників. Загін сміливців був розгромлений, Карінтія повністю спустошена. Після відходу турків дворяни виловили і віддали суду тих, хто очолював Селянський У 1278 р. Внаслідок чесько-німецької війни словенські землі відійшли до Священної Римської імперії Габсбургів. Імператор Рудольф залишив у собі Штирию, а Каринтію і Крайну віддав своєму сподвижникуМайнхарду, графу Тирольскому. У 1335 р.,Крайна і Карінтія знову опинилися під владою Габсбургів. Словенці, які проживали у Істрії, в XII-XIII ст. потрапили під владу Венеціанської республіки. 

У ХІІ-ХV ст. в словенських землях відбувався подальший ріст і зміцнення феодальноївласності. Світські феодали в основному були німецькі герцоги, маркграфи, графи. Поступово формувався шар середніх і дрібних феодалів, що володіли землею умовно. Серед духовних феодалів своїм багатством виділялися Зальцбурзькому архієпископство і Аквілейская патріархат, яким в церковному відношенні підпорядковувалися всі словенські землі. У ХІІІ-ХIV ст. умовна форма володіння землею перейшла в вотчинну. Рівне юридичне становище сприяло консолідації феодалів у єдиний стан. В кінці XIV ст. феодали завоювали собі право скликати станові збори, на яких були присутні представники знаті, вищого духовенства, лицарства, представники міст. У зв'язку з розвитком продуктивних сил і товарно-грошових відносин феодальне господарство в словенських землях змінило свій вигляд. Панська оранки була ліквідована, натуральна рента (правда) поступово замінювалося грошової. Соціальні та юридичні відмінності між категоріями селян (хлапци, свята, косези і пр.) стираються, перетворюючи їх в одну феодально-залежну, яка в джерелах позначається терміном - "піддані".

Словенські землі в XI-XV ст. являли собою політичну, економічну і культурну периферію Священної Римської імперії. Традиційні центри розвитку нової християнської культури знаходилися в головних містах єпархій, в монастирях, при дворах государів і великих світських феодалів. На словенських землях ці центри виникли з запізненням. Перший монастир, що з'явився там в 1136 р, був цистерціанський монастир.

Союз.


20.06.2016; 16:57
хиты: 96
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь