пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особливості політико-адміністративної, церковної і культурної ситуації в Боснії та Герцоговині у ХІІІ - ХІУ ст.

Виникають і зникають в прикордонних обл. країн, що змагалися за незалежні і напівзалежні князівства, які відповідно швидко мінливими обставинами змінювали і свою орієнтацію, граючи часом істотну роль у результаті боротьби. Інакше кажучи ситуація була типовою для епохи феодальної роздробленості. Саме в цих умовах відбулося вторгнення на Балканський півострів нового спільного для Балканських народів ворога османів – суспільно-політична структура яких характеризувалася високим ступенем централізованої влади….
Фактично після 1363 року Болгарія розпалася на незалежні державні утворення – Тирновська держава, Віденська і Добруджа.
Остаточно завоювання Болгарської держави відбулося в 1396р. В 1250, після ряду хрестових походів у Боснії, Угорщина перепідпорядкувала собі ці землі. Сто років Боснія була католицькою державою, підпорядкованою Угорщині, поки в 1377 Твртко I Котроманич не оголосив себе боснійським королем. До кінця XIV століття Боснія, будучи розширеною за рахунок сусідніх земель, стала великою слов'янською державою з виходом до Адріатичного моря. Тепер до складу Боснії входили Хорватія, Далмація і Герцеговина (Хум), через що населення країни сильно зросло і стало багатонаціональним.

Однак після смерті Твртка держава розорилися і занепала. Угорці знову почали напади на Боснію, віднявши північну і центральну частини Далмації. У XV століттіситуація ускладнилася тим, що феодали відмовилися підкорятися королю. У Хумі місцевий феодал Степан Вукчич в 1449 році самовільно став герцогом, через що на підвладні йому території поширилася назва «Герцеговина», яка й досі використовується.


20.06.2016; 16:45
хиты: 203
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь