пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Рецепції західної правової культури, звичаєве право та традиції в політичній системі західнослов’янських країн у ХІУ-ХУІІ ст.

Римське право, яке придбало важливе значення в одних країнах (Франція) і навіть брав в якості допоміжного права(Німеччина) в інших, зробило незначний вплив на земське право в Польщі через протидію шляхти,яка побоювалася, що рецепція Римського права призведе до посилення королівської влади. Зате круг понять Римського права і деякі його інститути були сприйняті міським правом.

Натомість так і не здійсненої в XVI столітті кодифікації права з'явилися збірки, що охоплюють раніше видані статути і конституції, а також норми звичаєвого права. Була розроблена система, відповідна традиціям польського земського права. Згідно цій системі сукупність юридичних норм ділилася на політичне право і судове право.

Судове право в рівній мірі відносилося як до приватного (Цивільного ) права, так і до кримінального та процесуального права, до всього, що входило в компетенцію судів.

Міське право на відміну від земського права, яке розвивалосяв основному самостійно, вбирало численні елементи «зі сторони

В основі системи покарань міського права лежали покарання, звернені «проти життя і тіла», і нерідко передбачалася кваліфікована смертна кара.

Розвивалося в XVI столітті міське право і відходило від свого німецького прототипу, застосовуючи до місцевих умов.

У шляхетськії Речі Посполитії земське право під впливом римського права прийняло розподіл злочинів на публічні та приватні. Публічними злочинами вважалися дії, спрямовані проти монарха, держави, публічних інститутів і релігії, а приватними – злочини проти приватних осіб.

У міському праві злочину теж поділялися на публічні та приватні, але тут критерієм розподілу було покарання.

З кінця XV століття у земському праві намітилася тенденції до посилення кримінальної репресії. Це виразилося в більш широкому поширенні смертної кари, в тому числі її кваліфікованих форм.

Мета - залякування - найпомітніше проявлялася в міському праві, де вже з середини XV століття головним завданням покарань стала загальна превенція. У зв'язку з цим застосовувалися жорстокі покарання, що діяли на уяву населення. 


20.06.2016; 16:34
хиты: 108
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь