пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Волинське удільне князівство часів Свидригайла.

Руська знать не хотіла миритися зі своєю поразкою полякам та литовським феодалам під час протистояння Свидригайла та Сигізмунда Кейстутовича. Ситуація ускладнювалася щей активним тиском з боку Литви та Польщі. Тому волинські князі Іван і Олександр Чарторийські організували змову руської знаті і в 1440 р. вбили Сигізмунда. Одразу ж на білоруських, російських і українських землях спалахнули антилитовські настрої . Вони набрали такого загрозливого характеру, шо новообраний великий князь литовський Казимир IV (1440— 1492) мусив визнати відновлення Київського й Волинського князівств. У Києві утвердився Олелько, а на волині закріпився Свидригайло, який завжди мав тісні звязки та підтримку з боку волинської знаті. Новий великий князь, малолітній Казимир Ягайлович, за порадою опікунів визнав за Свидригайлом пожиттєвий титул великого князя і право на Волинську землю. 
З 1440 p. аж до смерті, зламаний літами, поразками й невдачами, Свидригайло жив безвиїзно у Луцьку. період 14-літнього княжіння Свидригайла у Луцьку позначений виразними рисами автономізму і саме тоді на Волині усталюються ті традиції й звичаї суспільного побуту, які стали підставою для політичного регіоналізму місцевої шляхти протягом наступних поколінь. Сам Свидригайло цей період правління волинськими землями провів досить спокійно, не втруаючись в активну політичну боротьбу. 
Помер Свидригайло 10 лютого 1452 р. у Луцькому замку, не залишивши по собі потомства. 
Спираючись на підтримку польських феодалів, литовський уряд уже на початку 50-х рр. XV ст. узяв курс на остаточну ліквідацію залишків автономії українських земель. У 1452 р. після смерті Свидригайла Волинське князівство припинило своє існування.


08.06.2016; 17:49
хиты: 116
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь