пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Наступ рос. Царизму на укр. Культ у др. Пол. 19-поч 20 ст.

Українська мова систематично заборонялась і переслідувалась спеціальними державними вердиктами та урядовими указами. Переслідування її тривало століттями, бере початок від указів Петра І 1708-1710, 1720 рр. про заборону українського книгодрукування та Катерини II про заборону викладання української мовою у Києво- Могилянській академії (1754 р.).
20 червня 1863 р. вийшло таємне розпорядження царського уряду (відоме як Валуєвський циркуляр  Російський уряд занепокоїло те, що «прихильники малоросійської народності» звернули свої погляди на неос вічену масу, взялися видавати дешеві книги для читання на південно- руському наріччі», що могло «підірвати державний лад.» У циркулярі стверджувалося, що «ніякої окремої малоросійської мови не було, не має і не може бути» .Цензура під різними приводами різко обмежила друкування навіть художньої літератури. Синод 3 липня 1863 р., у свою чергу, запропо-нував усім духовним цензурним комітетам не дозволяти релігійних видань на українській мові . 31863 р. видання книжок українською мовою у межах імперії майже припинилося.
 Для зведення української мови до рівня селянської говірки Емським указом від 18 травня 1876 р. проголошувалося: « Не допускати ввезення у межі імперії без особливого дозволу Головного управління у справах друку яких би то не було книг і брошур, виданих на малоросійському наріччі. Друк і видання в імперії оригінальних творів і перекладів на тому ж наріччі заборонити, за винятком лише історичних документів і пам’яток, творів вишуканої словесності.  Заборонено було різні сценічні вистави і читання на малоросійській мові, а рівно і друк текстів до музичних нот» . Підписання імператором Олександром II Валуєвського циркуляру та Емського указу стало найхарактернішими виявами репресивної політики царизму, вони засвідчили колоніальне політичне становище України, посилення політики зросійщення, фактично поставивши українську мову, літературу, всю духовну культуру народу поза законом.


06.06.2016; 18:08
хиты: 133
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история культуры
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь