пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Останні великі ісламські імперії (1500-1800 рр.).Історіографія про великі ісламські імперії (1500-1800 рр.).

Ванина Е.Ю. Расцвет и падение империи Великих Моголов Мейер М.С. Османская империя в XVIII веке: Черты структур.кризиса Петросян Ю.А. Османская империя : могущество и гибель Пигулевская И. В., Якубовский А. Ю., Петрушевский И. П., Строева Л. В., Беленицкий А. М. История Ирана с древнейших времен до конца XVIII века. Шеремет В.И. Становление Османской империи. XIII-XVI вв.

 Османська імперія: особливості політичного та економічного розвитку.

У XVI-XVII ст Османська імперія досягла найвищої точки свого впливу в період правління Сулеймана Великого.

Уряд Османської імперії проводило стратегію розвитку Бурси, Адріанополя і Константинополя як великих торгових і промислових центрів, в різний час являвшимися столицями держави [95]. Тому Мехмед II і його наступник Баязид II заохочували міграцію євреїв-ремісників і євреїв-купців в Стамбул та інші великі порти. Однак в Європі євреї повсюди переслідувалися християнами. Саме тому єврейське населення Європи іммігрувало в Османську імперію, де турки потребували євреїв.

Економічна думка Османської імперії була тісно пов'язана з основною концепцією держави і суспільства Близького Сходу, в основі якої лежала на меті зміцнення влади і розширення території держави - все це здійснювалося так як Османська імперія мала великі щорічні доходи завдяки процвітанню продуктивного класу [96]. Кінцевою метою було збільшення державних доходів без шкоди розвитку регіонів, так як збиток міг викликати соціальні заворушення, і незмінність традиційної структури суспільства.

Структура казначейства і канцелярії була розвинена в Османській імперії краще, ніж в інших ісламських державах, і до XVII століття Османська імперія залишалася провідною організацією в цих структурах [85]. Ця структура була розроблена чиновниками-писарів (також відомі як «літературні працівники») як особлива група частково висококваліфікованих богословів, яка переросла в професійну організацію [85]. Дієвість цієї професійної фінансової організації підтримувалася великими державними діячами Османської імперії.

Структура економіки держави була обумовлена ​​її геополітичної структурою. Османська імперія, находившись посередині між Заходом і Арабським світом, блокувала сухопутні шляхи на схід, що змусило португальців та іспанців відправитися на пошуки нових шляхів до країн Сходу. Імперія контролювала дорогу спецій, по якій колись проходив Марко Поло. У 1498 році португальці, обігнувши Африку, встановили торговельні зв'язки з Індією, в 1492 році Христофор Колумб відкрив Багамські острови. У цей час Османська імперія досягла розквіту - влада султана поширювалася на 3 континенту.

Відповідно до сучасних досліджень погіршення відносин між Османської імперії і Центральною Європою було викликано відкриттям нових морських шляхів. Це простежувалося в тому, що європейці більше не шукали сухопутні шляхи на Схід, а слідували туди морськими шляхами. У 1849 році був підписаний Балталіманскій договір, завдяки якому англійські і французькі ринки стали нарівні з османськими.

Завдяки розвитку комерційних центрів, відкриття нових шляхів, збільшення кількості оброблюваних земель і міжнародної торгівлі, держава здійснювала основні економічні процеси. Але в цілому, основними інтересами держави були фінанси і політика. Але османські чиновники, які створили соціальний і політичний устрої імперії, не могли не бачити переваги капіталістичної і торгової економіки західноєвропейських держав.

За політичним устроєм Османська імперія представляла феодальну деспотію. Султан мав необмежену державної і духовної владою над підданими. Другою особою в державі був великий візир, що виконував функції глави уряду. Окремими галузями управління відали візира, що складали під верховенством великого візира Найвищий рада (диван). Главою мусульманського духовенства був головний муфтій (шейх уль-іслам), який користувався великим політичним впливом. Без його санкції видані султаном закони вважалися недійсними. В системі політичного устрою важливе місце займали релігійні громади мусульман і інших віросповідань. Вони не тільки відали справами культу, а й організували юрисдикцію над одновірцями (крім кримінальної), а також збирали побори з населення, в тому числі і рідельние державні надходження. Система немусульманських громад зіграла позитивну роль: вона сприяла збереженню поневоленими народностями своїх національних, релігійних та культурних традицій.

Перська імперія: особливості політичного та економічного розвитку.

Говорячи про Перський імперії даного періоду, а саме початок 16-18 століття потрібно говорити про династію Сефевідів.

Першим іранським володарем з цієї династії був Ісмаїл I (1501-1524 рр.), Нащадок засновника суфійського ордена Сефевіє. Після перемоги над Алванд-ханом, Ісмаїл переможно вступив в Тебріз, де в липні 1501 проголосив себе шахом Азербайджану. Ісмаїл далі підпорядкував собі весь Іран і в травні 1502 року коронував себе шахом Ірану. Столицею Сефевідської держави стало місто Тебріз; згодом столиця була перенесена в Казвін, а звідти - в Ісфахан.

При шаху Тахмаспа I (1524-1576) османські турки в 1534 р завоювали Східну Анатолію до озера Ван і Ірак з Багдадом і шиїтськими святинями Неджефом і Кербелою, а в 1549 і 1554 році декілька разів проводили руйнівні нападу на Азербайджан (довелося перенести столицю з Тебріза в більш захищений Казвін); на східному кордоні йшла виснажлива війна з Шейбанідов. У 1555 році був підписаний мир з турками, за яким Сефевіди визнали османські завоювання.

Діти Тахмаспа - Гейдар (1 576), Ісмаїл II (1576-1577), напівсліпий Мохаммад I Худабенде (1577-1586) - зводилися і скидалися кизилбашами; ззовні нападали на країну Шейбанідов і турки, що опанували Азербайджаном. У 1582 р Хорасанські кизилбашів проголосили шахом молодшого сина Мохаммеда, свого Хорасанського намісника, талановитого Аббаса, і через чотири роки доставили йому престол.

Іранізація держави Сефевідів доводиться на царювання Аббаса I Великого (1587-1629), мати якого, Махта Вулика, була персіянка. Запанувавши, Аббас I Великий (1586-1628) раз і назавжди усунув можливість повторення кизилбашскіх міжусобиць: була утворена спеціальна «шахська дружина» ( «шах-севен»), до якої увійшли люди не з одного, а з усіх кизилбашскіх племен, і понад неї заведено постійне військо (з вогнепальною зброєю і артилерією). Значне число представників кизилбашской знаті було страчено, їх володіння конфісковані. Відійшовши від опори на кочове тюркську знати, Аббас віддав перевагу їй бюрократію, що складалася з персів. Столиця була в 1598 р перенесена в центр Ірану - в Ісфахан. Централізаторська політика Аббаса, яка спиралася на давні традиції іранської державності, дозволила деяким сходознавцям (В. Хінц, Х. Ремер) зробити висновок про те, що Сефевіди створили в Ірані перське національну державу (втім, інші автори вважають це перебільшенням) [37] [38 ].

Шейбанідов були розбиті при Гераті в 1598 році, для попередження їх набігів були влаштовані на Атрек, в Мерві, сильні прикордонні поселення з курдів і тюрків-Каджар (кизилбашів). В ході однієї війни проти османів були відвойовані до 1607 р Азербайджан, Ширван і Грузія, а в ході наступної, в 1623 р - Багдад з Неджефом і Кербелою; багдадські суніти були перебиті. У сім'ї Аббас був тираном, з підозрілості велів вбити старшого сина, двох інших осліпив, а внука- спадкоємця послаблював опієм і, таким чином, був причиною виродження свого потомства.

Сефи I (1628-1641) - онук Шах Аббаса був жорстоким тираном, зійшовши на престол стратив кращих людей своєї держави. Роки його правління були ознаменовані великими територіальними втратами, великий могол Шах Джахан відняв у Сефевідської держави Кандагар, а турецький султан Мурад IV - Багдад (тисячі шістсот тридцять вісім). Ця битва за Багдад була останнім військовим битвою між Османською імперією та Державою Сефевідів і привела до втрати Сефевідамі контролю над всією Месопотамією. Після цього шиїтам близько 200 років не можна було спокійно їздити в Кербелі, а доступ до Мекки був обмежений.

Аббас II (1641-1666) був лагідний і віротерпимий; він був зайнятий тільки гаремом і вином, але державні справи йшли вдало під керівництвом хороших міністрів; Кандагар був повернутий. Сефевидская держава все ще процвітало, про що свідчили європейські мандрівники, які відвідали Іран [41].

При Аббасі II помітно зміцнилися торговельні зв'язки Сефевидов з Російським царством. При Сефи I і Аббасі II посилилася роль європейських купців в Сефевідському Ірані. Сефи I уклав угоду з англійської Ост-Індської компанією, яка зобов'язалася щорічно вносити шахові у вигляді «подарунка» 1500 фунтів стерлінгів і купувати шовку щорічно на 60 тисяч фунтів стерлінгів. З 40-х років XVII століття перше місце в торгівлі з Персією зайняли суперники англійців голландці, також отримали право безмитного вивезення шовку з Сефевідської держави. При Аббасі II привілеї дані були також французьким купцям, заводи і фабрики яких з'явилися в Ісфахані і Бендер Аббасі [41].

Останній Сефевідамі, Солтан Хусейн (1694-1722), підпав під вплив духовенства. Це не подобалося ні війську, ні населенню, так як мулли і зняли переслідування на суфіїв, містичні прагнення яких йшли врозріз з ієрархічним шиїзмом.

Потім почався занепад, і в кінці кінців країна стала жертвою навали афганців (афганці взяли Ісфахан в 1722 році, звівши на престол свого вождя Махмуд-хана). Це супроводжувалося вторгненням турків із заходу і росіян з півночі. У такій ситуації останній сефевидский шах, ще мав частку реальної влади - Тахмасп II, був повалений і потім убитий (разом з малолітнім сином Аббасом III) своїм полководцем Тахмасп-кули-ханом, відомим під ім'ям Надир-шаха. В середині XVIII століття Сефевіди номінально повернулися на деякий час на престол, тоді як фактично від їх імені правила династія Зендів. Остаточно з привидом їх влади покінчив Ага-Мухаммед-хан, який заснував династію Каджаров.

 Імперія Великих Моголів: особливості політичного та економічного розвитку.

ІмперіяВелікіхМоголов або Могольськая імперія- тімурідского держава, що існувала на території сучасних Індії, Пакистану і південно-східного Афганістану в 1526-1540 і 1555-1858 роках ( фактично до середини XVIII століття). Кордони імперії на протязі її існування значно змінювалися

Власне засновником імперії Великих Моголів є син Хумаюна - Акбар (1556-1605). Правління Акбара (49 років) було присвячено об'єднанню і умиротворення держави. Незалежні мусульманські держави він перетворив на провінції своєї імперії, індуських раджів зробив своїми васалами, частиною шляхом спілок, здебільшого силою.

Призначення міністрів, намісників і інших чиновників з індусів здобуло розташування і відданість індуського населення новому монарху. Був знищений ненависний податок на немусульман.

Наступник Акбара, Селім, прийняв титул Джахангира ( «завойовник світу»). Все правління його (1605-1627) пройшло в приборканні повставали синів, прославлянні султанші НурДжахан ( «світло світу») або НурМагаль ( «світло палацу») і в нічних оргіях, прикритих лицемірством і святенництвом. Він намагався завоювати Декан, але невдало. Джахангир відправляв значні кошти на реставрацію мавзолею свого предка Тимура в Самарканді.

Наступник Селіма, Джахан, почав своє правління з умертвіння рідного брата та інших родичів, але це не завадило йому бути справедливим монархом, хорошим господарем, економним настільки, наскільки це дозволяли йому його блискучі будівлі, пишний двір і далекі походи. Він завоював Декан і залишив чудові споруди в Агре і Делі.

При ньому імперія Моголів досягла вищого пишноти і могутності; доходи її зросли до 92 мільйонів фунтів стерлінгів на рік. Розкіш двору, за описами європейських мандрівників, мала казковий характер. Трон у вигляді павича, зробленого з дорогоцінних каменів, коштував 6,5 млн фунтів стерлінгів. У 1645 році Шах-Джахан намагався приєднати до своєї держави батьківщину свого предка Бабура, але був розбитий силами Аштарханідов.

Аурангзеб

Його третій син, Аурангзеб, обурився, скинув батька, замкнув його в фортецю (де той і помер в 1666 р) і оголосив себе імператором (1658), прийнявши титул Аламгір (владика всесвіту). Він правил до 1707 року і довів свою імперію до найбільших розмірів, але похитнув її силу.

З 1720 року починається розпад імперії. В цьому році за султана Мухамеда Шаху намісник Декана Низам-уль-Мульк (1720-1748) утворює свою незалежну державу. Його прикладу послідував намісник Ауда, зробився з простого перського купця візиром, а потім першим навабомаудскім, під ім'ям Наваба Візира аудскіх (1732-1743).

Маратхі наклали данину на всю Південну Індію, прорвалися крізь східну Індію на північ і змусили у Мухамеда Шаха поступку Малва (1743), а у його сина і наступника Ахмеда Шаха (1748-1754) відняли Оріссу і отримали право данини з Бенгала (1751).

До внутрішніх розбратів приєдналися нападу ззовні. У 1739 р перський Надир-шах зробив набіг на Індію. Після взяття Делі і 58-денного грабежу міста перси повернулися додому через північно-західні проходи з видобутком, оціненої в 32 мільйони фунтів стерлінгів.

За персами пішли афганці, кілька разів вривалися в Індію під проводом Ахмеда Шаха Дураном і поверталися після страшних звірств з багатою здобиччю.

Спільне та особливе у розвитку останніх великих ісламських імперій.

Спільне

  1. Зміцнення влади і розширення території;
  2. Збільшення доходів держави без збитків у регіонах;
  3. Контроль окремих частин торгових шляхів;
  4. Феодальна стуктура влади;
  5. Розвиток міст;
  6.  
  1. Умови створення імперії (імперія Моголів утворилася ч\з набіги кочовиків, що зумовило до пошуку нових територій);
  2. Релігійний аспект (у моголів релігійні переслідування на відміну від інших);
  3. Землеволодіння(ОСм імп дава в приватну вл. Землю Моголи ні)
  4. Причини занепаду імперій (внутр.. і зовн фактор)

 


07.06.2016; 00:59
хиты: 405
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
всемирная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь