пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Південна Африка після ліквідації системи апартеїду. Лівія та Єгипет - післяреволюційний розвиток.

Апартеїд (на африкаанс apartheid - поділ) - політика обмеження в правах небілого населення Південної Африки, що проводилась в ПАР до 1994 року.

Обмеження прав чорношкірих практикувалося у ПАР з часів появи там європейців. Саме слово "апартеїд" в сенсі "расова сегрегація" було вперше використано ще в 1917 році Яном Сметсом, що став згодом прем'єр-міністром Південно-Африканського Союзу. У 1948 році Національна партія, що представляє в першу чергу інтереси африканерів, використала ідею апартеїду як програмну і перемогла на виборах.

Всі жителі Південної Африки були розділені по расовій приналежності на білих, кольорових, чорних і індійців (азіатів). Для різних груп були встановлені різні права, природно найбільше їх було у білих. Було запроваджено роздільне навчання і медична допомога, розділений транспорт, громадські та розважальні установи, церкви, заборонені змішані шлюби. Навіть лавочки і пляжі були "тільки для білих" і "для інших".

Апартеїд був офіційно засуджений ООН, визнаний міжнародними угодами одним із злочинів проти людства. Апартеїд викликав потужний спротив і в самій Південній Африці. Ряд організацій, у першу чергу Африканський національний конгрес (African National Congress), організовували численні акції протесту. Найбільш гучний резонанс у світі викликало повстання в Соуето.

Боротьбу африканців проти режиму апартеїду очолила партія Африканський національний конгрес (АНК), її керівник Нельсон Мандела був засуджений на довічне ув'язнення з політичних мотивів. Важливу роль відігравала також зулуська партія Інката. У 70-х роках ситуація в ПАР загострилась. Наростала соціальна напруга, почалися зіткнення на расовому ґрунті. Свою роль відіграли економічні та інші санкції ООН, яка звинувачувала Південно-Африканську Республіку в грубому порушенні прав людини. Диктатура білої меншості себе вичерпала. Правлячу Націоналістичну партію в цей час очолив Фредерік де Клерк, який був обраний президентом ПАР (1989). З його ініціативи в країні почали поступово відмінятись расистські закони. Звільнялись політв'язні. Нельсон Мандела вийшов з тюрми. У 1992 р. адміністрація де Клерка і АНК уклали угоду про проведення вільних виборів для всіх категорій населення і про принципи побудови нової держави.
27 квітня 1994 р. в ПАР пройшли перші нерасові вибори. Перемогу здобув АНК. Н. Мандела був обраний президентом. Режим апартеїду був знищений. Після закінчення терміну повноважень Н. Мандели на посту президента на других південноафриканських вільних виборах новим главою держави став нинішній лідер АНК Табо Мбекі.

   


07.06.2016; 00:52
хиты: 122
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
всемирная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь